Aktualności

Ciekawe gry na Xboxa Classic

Janusz · 11214

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 91
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 20, 2016, 20:25:22
Miałem XBOXa i uważam, że to fantastyczna i bardzo niedoceniona (zarówno przez producentów gier jak i sam M$) konsola. Ciężko wypowiadać mi się o ekskluzywach na tą platformę, ale z racji iż od lat unikam raczej grania na pececie to XBOX poratował mnie kilkoma tytułami, które znane były na pecetach, a ciężko o nie było na innych konsolach tamtej generacji, jak choćby Half-Life 2 czy Doom 3. Poza tym ogrywałem raczej znane z innych platform tytuły jak seria GTA czy Need for Speed. Niewątpliwą zaletą XBOXa był pad w wersji "S", który cudownie układał mi się w dłoniach. Do dziś troszkę szkoda mi mojego xklocka, ale sprzedałem go z racji szczytnego celu i nie powiedziałem sobie, że nigdy już do niego nie wrócę. Ot czekam aż znów trafi mi się przy okazji, bo mimo wszystko jestem miłośnikiem przede wszystkim konsol SONY.

Offline Lothar

Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 20, 2016, 22:38:56
Nie cierpię pierwszego Xboxa. Wszystkie exclusive titles na które czekałem okazały się albo niewypałami albo grami przeciętnymi. Tak było z Fable, które miało być nie wiadomo czym a wyszło jak wyszło. Jeszcze gorzej sprawa miała się z Sudeki, z którą wiązałem ogromne nadzieje a dostałem grę której bliżej do crapa niż do porządnego rpg. Nawet Jade Empire średnio przypadło mi do gustu. Miałem ten sprzęt krótko, pozbyłem się go bez żalu, to nie moja brocha. Jedynie wspomniany już Morrowind zdołał mnie wciagnąć na bardzo długo. Miałem edycję GOTY którą mam do dziś :) Szkoda mi się jej pozbywać, ale konsoli już dawno nie mam, posiadałem ją mniej więcej rok.

Offline Manifesto

Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 20, 2016, 22:55:41
Przypomniałeś mi Lothar o Sudeki, tytuł tej gry kompletnie wyleciał mi z głowy, a przecież była to jedna z najbardziej oczekiwanych przeze mnie gier na X klocka. :D Szkoda, że się nie udała (przynajmniej według recenzentów, sam nigdy w to nie grałem, zwątpiłem po tym jak Eurogamer zmieszał tą grę z błotem). Cóż jak widać podróby jRPG, tworzone przez zachodnich twórców średnio się udają.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 30, 2016, 11:31:37
Gdy nosiłem się z zamiarem kupna pierwszego Xa to kumpel się śmiał ze mnie 'chesz grać w stare pecetowe gry na konsoli, która udaje że nie jest PCtem?' Fakt, dużo z tego racji. Dla mnie exy na Stare Pudło to dziwna sprawa. Dzielę je na 3 kategorie:
- totalny odlot (Panzer Dragoon Orta, Shen Mue 2, Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball, Conker, Jet Set Radio Future, OutRun2) - czyli gry, o które nigdy nie podejrzewałem że na Xboxa są;
- dobre (moim zdaniem) tytułu ex (Forza, Amped, całkiem MechAssault, Project Gotham Racing) - które po prostu są dobrymi ex;
- miałkie i słabe (jw) czyli trochę zapchaj dziury/klony (Quantum Redshift, Maximum Chase).

Wcześniej dla mnie to był temat totalnie dziwny i nieznany, tymbardziej jak pierwsze pady konsoli wyglądały jak zalana plastikiem kosmiczna spłaszczona mózgownica (moje autorskie porównanie - co zrobić taki stan umysłu):

Ale nie żałuję - za jakiś czas albo zniknie zapomniany, albo tak jak Dreamcast będzie pożądany - ja się do niego całkiem przekonałem. Ciekawe jakby wyglądał handheld Microsoftu z tych czasów? :D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 30, 2016, 16:20:47
Ten pierwszy był straszny, zwłaszcza kształt przycisków musiał projektować ktoś kto o graniu na konsolach miał zerowe pojęcie.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #20 dnia: Października 14, 2016, 09:18:18
Ostatnio przyszedł do mnie oto taki bundle (poglądowe, real będzie w podsumowaniu):

Jak ktoś pykał w coś na Segę, albo lubi arcadowe granie polecam. Gry nie jakoś super wybitne, ale właśnie Segowe tytuły na Xboxa to dla mnie ciekawe zjawisko. JSRF spoko giera (zarąbisty soundtrack!), ale chyba wewnętrznie czułem chyba chętkę na arcadowe ściganie - gram w Sega GT na chwilę zapominając o wciąż po macoszemu traktowanemu TloU na PS3 ;P

Ninja Gaiden, która dla mnie była grą trudną, dziwną, ale świetną
W zeszłym miechu wpadło - podobne zdanie mam :) Dobry gameplay, chociaż GoW mnie wciągnął nieco bardziej.

Offline armende

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: armende
Odpowiedź #21 dnia: Października 14, 2016, 12:31:29
Ja od siebie mogę polecić Halo 2 która jest generalnie bardzo dobra. Doom 3 dobry horror, wydaje mi się że robione coś na pozór Alien z PSX gdyż gierka też odbywa się na statku/promie kosmicznym i różnymi monstrami. Jeśli chodzi o bijatykę to Soulcalibur II i DOA II bo trójka już nie wyszła, tak jak i Medal Of Honor Vanguard który również się nie pojawił na tą konsolę. Jeśli FPS to przeważa u mnie seria Medala i Call of Duty, wygodniej mi na padzie. O całej masie innych gier nie ma co mówić bo podejrzewam że bardzo duża osób z was je już ograło u siebie na PS2.

A tak się prezentuje mój Xbox :)

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #22 dnia: Października 14, 2016, 12:54:57
@armede
Bardzo fajnego postawiłeś klocka przed aparatem :)

Ogólnie:
Kloc jest spoko i tani.

Najtańsze, najlepsze wersje multiplat hitów z PS2? Yes.
Jedyny Doom na VI generacji? Yes.
Half life 2, Republic Commando? oh yes.
Dziwaczne bijatyki jak Tao Feng, czy Kakuto Chojin, albo chodzony Hunter (dwie części jako ex)?
Shit, ale warto sprawdzić, jak jest się fanem bijatyk.

Poza prawdziwym rajem dla efpesowców są jeszcze m.in., jak już było nadmieniane:
Jade Empire, Fable (Lost Chapters), Otogi 1 i 2, Conker, Ninja Black, Grabbed by the Ghoulies z Rare, Crimson Skies, Yager, Steel Batalion z kontrolerem (wbrew pozorom nie aż tak drogi), Orta i wszystko, co pisaliście u góry. Mega godne i miodne produkty. Pewnie coś pominąłem, bo z głowy piszę.

Panzer o ile mi wiadomo to ex na X, jakiś tam wyszedł w serii Sega Ages 2500 na PS2, ale to na pewno nie Orta (chyba jedynka).

Z tego, co też czytam u góry, jego amerykańskie korzenie mogą odstraszać fanów japońszczyny, no ale przecież każdemu musi przypaść do gustu (a pad niestety jest do d...).
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2017, 09:47:53 wysłana przez makumator »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #23 dnia: Października 14, 2016, 13:16:03
@maku,
Armende pokazuje swojego klocka, ja trzymam go w pudełku :) Czasem z nim gadam :D

Kloc jest spoko i tani.
PLUSY! Zgadzamy się, niedoceniony ten kloc. Mimo, iż i tak wolę PS2 - Kloc potrafi zaskoczyć!

Doom, Half Life - nie zapomnijmy o Unreal i uwaga - Counter Strike'u :) Kto by pomyślał...

Rzecz jasna o ex na X:

z bardzo dobrą grafiką i animacją (U know what I mean). O dziwno jest dobra jako gra 'sportowa', można się wyluzować :) Poza tym jak wcześniej wspomniałem, na Xa jest dużo gier arcade'owych...

@armende - okleiłeś go folią?

Offline armende

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: armende
Odpowiedź #24 dnia: Października 14, 2016, 18:22:13
@hankie
Zwykła folia kupiona w brico xD W planach malowanie :) I kilka innych modów.
A pudełko to mi się marzy :)

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #25 dnia: Października 15, 2016, 19:04:08
Ale pudełko nie jest ori :P Swoja drogą zestawy w boxie też powoli osiągają zawrotne ceny :P
Ja najchętniej kupiłbym drugi egzemplarz do modów - chip, podświetlenie, zmiana koloru (ale folią). Tego co mam trochę mi szkoda zmieniać.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #26 dnia: Marca 10, 2017, 09:37:57
Biję się w pierś, że na śmierć zapomniałem o pewnym ukrytym wymiataczu:

i kolejnym ciekawym EXie:

a na koniec rzucę osobliwy przypał:

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #27 dnia: Marca 10, 2017, 09:47:56
Kurcze nie znalem tych gier. Jezeli mają tryb co op to bym przytulil.
Ja trzymam xkloca ze wzgledu na FPSy, bo wygladaja na nim lepiej niz na ps2 i gra sie przyjemniej na klocowym padzie.

Z EXów natomiast kultywuje:
 * Project Zero 2 Crimson Butterfly Director's Cut
 * Call of Cthulhu
 * Silent Hill 2 Restless Dreams (ciężko nazwać to EXem, ale podoba mi sie fakt ze na xkloca wydali premierówkę już z dodatkowym scenariuszem i zakończeniem, którego pozbawiona jest premierówka ps2)

Wlasciwie pierwszy Xbox zastąpił Dreamcasta, moze dlatego sporo na niego arcade'ówek. Spójrzcie na pada S od pierwszego xboxa i na pada od Dreamcast. Zgapili kolorystyke i oznaczenia przycisków funkcyjnych, zgapili triggery, umiejscowienie lewej gałki również. Nawet pomysł z wkładaną kartą pamięci w pada wzieli z DC.
Zabrali nawet Shenmue 2 - tj. tylko w wersji na xboxa dialogi są mówione po angielsku (Microsoft wykupil na to licencje na wyłączność). W DC dialogi mówione są po azjatycku.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2017, 09:52:08 wysłana przez alf »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #28 dnia: Marca 10, 2017, 18:19:23
Wlasciwie pierwszy Xbox zastąpił Dreamcasta
W sumie ciekawe stwierdzenie, ale właśnie dużo segowego ducha na tej platformie widać. Dodajmy do tego typowo PCtowe tytuły - XBox jest w tym wypadku (całkiem szeroki profil gier) naprawdę ciekawym klockiem :) OK, jRPGów tam nie uświadczymy.

« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2017, 18:21:31 wysłana przez hankie »

Offline repip

Odpowiedź #29 dnia: Marca 23, 2017, 10:25:31
Ja nigdy z zielonymi klockami nie miałem styczności, ale to ostatnia konsola na tej generacji której nie mam i mam zamiar się do niej dobrać. Prócz oczywistości jak emulacja i lepsze porty w stosunku do PS2 + niskie ceny za pomocą makumatora mam chętkę na:

- Amped 1 i 2 - uwielbiam takie gry
Rare: Grabbed by the Gouliess, Conker
- Oddworldy
- Riddick
Platformery VooDoo Vincent, Blinx 1 i 2
RPG: Fable, Jade Empire, może KOTOR, Sudeki
Wyścigi PGR, Forza, Rallisport Challenge, Quantum Redshift
Dreamcastowe końcówki Segi: JSRF, Panzer Dragon, GunValkyrie
- słyszałem że THPS2 w super wersji jest na klocka

Brak jakońszczyzny mi nie przeszkadza, mam jej pod dostatkiem na PS2, GC, Wii.
Xboxa chcę kupić dla gier "zachodnich" i tego oczekuję

SMF spam blocked by CleanTalk