Trzeci post pod sobą, nie dajecie mi wyboru

Jak już napisałem Snes Extreme jest już w Empikach. Przeczytałem wczoraj i oczywiście gorąco polecam, bo to jest po prostu fajna lektura. Jednak nie bez wad. Zabrakło chyba jakiejś koordynacji, całościowego spojrzenia i takiej decyzji "co właściwie chcemy zrobić.
Ogólnie oceniam na jakieś 5/10, ze 3 poziomy niżej Retro Gamera, ale jak na Polskę to nieźle. Jak ktoś chce jakieś hidden gems, deep cuts itd, to tego tu nie znajdzie, raczej przejażdżka po znanych tematach. Sama selekcja gier też chyba zawiodła - jest Darius, ale nie ma Axelay i Phalanx, Parodius. I tak dalej.
Recenzję konkretnych tytułów to też spory rozstrzał i jeśli chodzi o formę i podejście. Są rozpięte pomiędzy "nie da się czytać" i "ooo, to niezłe". Jeśli chodzi o formę, to też są rozstrzelone pomiędzy jakieś próby oceny gier z dzisiejszej perspektywy, bardziej felietony umieszczające gry na mapie popkulturowo/czasowo/mentalnej (Piechota - nienawidzę jego tekstów, bo nie da się ich "przeskanować" wzrokiem tylko zawsze trzeba się wczytywać) i coś po środku.
Nie ma, oczywiście, tego na czym jest zbudowany Retrogamer, czyli próby pogłębionego researchu i dotarcia do źródeł i oprawa graficzna/skład to raczej jest fanzin niż magazyn, ale to tak strasznie nie przeszkadza.
Zauważyłem za to, że jak trzepią te specjalne co dwa miesiące, to wydania specjalne mają niezłą jakość, ale regularne wydania PSX Extreme są wyraźnie słabsze, ale może to wynika z jakiś tam moich rzeczy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2025, 12:45:26 wysłana przez 12step »
ore ore szabadabada amore