Aktualności

Wątek poświecony PSX Extreme

Janusz · 33058

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #495 dnia: Kwietnia 17, 2025, 18:35:24
Potwierdzam, jest w Empiku - nawet dwie różne okładki do wyboru (Doom, Duke). Nawet przejrzałem, ale nie znalazłem nic dla siebie.

Offline 12step

Odpowiedź #496 dnia: Kwietnia 17, 2025, 19:24:04
ale nie znalazłem nic dla siebie.
też mam takie podejrzenie, ale nie przejrzałem

ore ore szabadabada amore

Offline 12step

Odpowiedź #497 dnia: Lipca 04, 2025, 20:08:07
Zakupiłem w Empiku SNES Extreme, zobaczymy co tam wysmarowali.

Z przyzwyczajenia też kupiłem PSX Extreme (i przeczytałem), ale to to chyba jest jakiś żart, którego nie łapię:

Offline 12step

Odpowiedź #498 dnia: Lipca 06, 2025, 12:39:42
Trzeci post pod sobą, nie dajecie mi wyboru  >:(

Jak już napisałem Snes Extreme jest już w Empikach.  Przeczytałem wczoraj i oczywiście gorąco polecam, bo to jest po prostu fajna lektura. Jednak nie bez wad. Zabrakło chyba jakiejś koordynacji, całościowego spojrzenia i takiej decyzji "co właściwie chcemy zrobić.

Ogólnie oceniam na jakieś 5/10, ze 3 poziomy niżej Retro Gamera, ale jak na Polskę to nieźle. Jak ktoś chce jakieś hidden gems, deep cuts itd, to tego tu nie znajdzie, raczej przejażdżka po znanych tematach. Sama selekcja gier też chyba zawiodła - jest Darius, ale nie ma Axelay i Phalanx, Parodius. I tak dalej.

Recenzję konkretnych tytułów to też spory rozstrzał i jeśli chodzi o formę i podejście. Są rozpięte pomiędzy "nie da się czytać" i "ooo, to niezłe". Jeśli chodzi o formę, to też są rozstrzelone pomiędzy jakieś próby oceny gier z dzisiejszej perspektywy, bardziej felietony umieszczające gry na mapie popkulturowo/czasowo/mentalnej (Piechota - nienawidzę jego tekstów, bo nie da się ich "przeskanować" wzrokiem tylko zawsze trzeba się wczytywać) i coś po środku.

Nie ma, oczywiście, tego na czym jest zbudowany Retrogamer, czyli próby pogłębionego researchu i dotarcia do źródeł i oprawa graficzna/skład to raczej jest fanzin niż magazyn, ale to tak strasznie nie przeszkadza.

Zauważyłem za to, że jak trzepią te specjalne co dwa miesiące, to wydania specjalne mają niezłą jakość, ale regularne wydania PSX Extreme są wyraźnie słabsze, ale może to wynika z jakiś tam moich rzeczy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2025, 12:45:26 wysłana przez 12step »

Offline 12step

Odpowiedź #499 dnia: Lipca 15, 2025, 13:27:16
Teraz ma wyjść Xbox Extreme. Gubię rachubę, chyba co miesiąc czy dwa robią te specjale.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #500 dnia: Lipca 15, 2025, 14:59:43
No to ja czekam na GameCube Extreme.

Offline 12step

Odpowiedź #501 dnia: Października 06, 2025, 18:20:29
Amiga i Xbox dostępne w empiku (Edge i Retro Gamer też).

Offline Megadeth

Odpowiedź #502 dnia: Października 09, 2025, 20:22:36

Offline 12step

Odpowiedź #503 dnia: Października 09, 2025, 21:59:37
Ale trafiłeś. Akurat skończyłem czytać Amiga i Xbox Extreme. Jest...średnio, tak...poprawnie albo ja mam za wysokie wymagania. Obok Retro Gamera to to nawet nie stało  :(

Gameboy Extreme pewnie też kupię, ale postaram się tym razem jeszcze obniżyć moje oczekiwania.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #504 dnia: Października 10, 2025, 07:11:57
Stacjonarne konsole się skończyły to lecą w handheldy. Na pierwszy ogień game boy. Co dziwne, nikt z redakcji nie kontaktował się ze mną by zrobić wywiad (a jestem samozwańczym królem game boya tego forum, był czas że moja aktywność w tym temacie była ogromna)  O0.

Ciekawe czy chociaż wzieli chlopaków z gbforever.pl ( @Antari  , Yano ) i z nimi zrobili jakiś artykuł, bo gbforever to nasz lokalny skarb narodowy a Ci co prowadzili ten portal to naprawde maniacy game boy. Nie wyobrażam sobie aby w tej gazetce ich pominąć, to byłaby wtopa na całego.

Jak zamiast wywiadu z gbforever zobacze znowu wywiad z jakimś randomowym dziadkiem z opisem gdzie się chlało w latach 90-tych to... mocno się zawiodę.

Po Game Boy Extreme możemy się pewnie spodziewać PSP Extrene, DS Extreme, 3DS/PS Vita Extreme, Switch Extreme.
Ależ się z tego zrobiła masówka.

Offline grzybiarz

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 5
  • PSN ID: grzybiarz
Odpowiedź #505 dnia: Października 15, 2025, 22:15:54
ak zamiast wywiadu z gbforever zobacze znowu wywiad z jakimś randomowym dziadkiem z opisem gdzie się chlało w latach 90-tych to... mocno się zawiodę.
Nawet śmiechem. Był swego czasu w PE ten gość od automatów i on w takim stylu pisał, ale to tylko tyczyło się maszyn arcade.
A speciale wychodzą raz na kwartał, do tego numery specjalne jak książki - o SIlent Hill, czy teraz MGS... jest tego full, a jeszcze cda i ich retro + reedycje retronics. dlatego ja już trochę bastuję. CD-A już olewam np.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #506 dnia: Października 15, 2025, 23:29:14
No właśnie, ja się  zreflektowałem ostatnio, że mam w domu kupkę nieprzeczytanych czasopism. Trzy numery specjalne PSX Extreme (dwa w ogóle nie zaczęte), ze trzy zwykłe numery przeczytane fragmentarycznie, ze dwa CDA plus jeden numer retro - nie mam po co kupować nowych numerów, bo tych które mam nie jeszcze nie przeczytałem.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #507 dnia: Października 16, 2025, 12:33:05
Musi się to dobrze sprzedawać, skoro powstają kolejne numery i w sumie dobrze. Czas na lekturę prędzej czy później można wygospodarować.

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 30
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #508 dnia: Października 16, 2025, 15:56:58
Po Game Boy Extreme możemy się pewnie spodziewać PSP Extrene, DS Extreme, 3DS/PS Vita Extreme, Switch Extreme.
Ależ się z tego zrobiła masówka.

Jeszcze wcześniej będzie GBA Extreme, w zapowiedzi stwierdzili, że mają za dużo tekstu żeby wrzucić wszystko do jednego worka.

Ps. cieszy mnie Twoja skromność :)

Offline 12step

Odpowiedź #509 dnia: Października 16, 2025, 17:02:46
Ja chyba bastuję, bo nie jest to nic specjalnego i im więcej tego klepią, mam wrażenie, mniej myślą nad koncepcją i jest jeszcze gorzej. Będzie parę recenzji Mariów Zeld i Metroidów, niczego nowego się nie dowiem, a z miejscem na trzymanie tego mam coraz gorzej.

SMF spam blocked by CleanTalk