Premiera książki "Encyklopedia Konsol Stacjonarnych 1972-2021"

Zaczęty przez OSkar241, Lipiec 16, 2021, 18:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

OSkar241

Siema wszystkim.

Chciałbym ogłosić że właśnie rusza sprzedaż książki pod tytułem Encyklopedia Konsol Stacjonarnych 1972-2021!

Zapraszamy na naszą stronę internetową: https://dreamsage.pl/
Książkę można zakupić na Allegro pod tym linkiem: https://allegro.pl/oferta/10923410324

Nakład jest limitowany i wynosi JEDYNIE 100 SZTUK.

Rozpoczynamy sprzedaż ksiażki pod nazwą "Encyklopedia Konsol Stacjonarnych 1972-2021". Książka przedstawia konsole które pojawiły się na rynku przez ostatnie 49 lat czyli od wydania Magnavoxa Odyssey aż do Xboxa Series X czy PS5. Sprzęty występujące w książce opisane są szczegółowymi danymi na ich temat. Książka dzieli się na generacje gdyż oczywiście tak się dzieli konsole. Do każdej z generacji napisaliśmy wstęp skrótowo opisujący co się wówczas działo na rynku oraz jak zmieniały się trendy dotyczące gier. Na końcu książki znajduje się spis treści dzięki któremu można łatwo znaleźć szukaną konsolę. Do książki dodajemy reprodukcje starych reklam oraz zakładkę na której napisane są też strony na których rozpoczyna się dana generacja.

Atr3ju

Ktoś to już ma i może coś o tym powiedzieć ? Po zdjęciach widze że to dosyć słabe, mało materiału, wypełnienie strony zdjęciem tak aby było mało tekstu.

Janusz

Fajna inicjatywa i im więcej tego typu projektów tym lepiej. Niemniej tak patrząc po zdjęciach to szkoda, że nie daliście jakiejś próbki przed drukiem do oceny. Myślę dostalibyście wartościowy feedback i ostateczny efekt byłby dużo lepszy.

Na stronie można przeczytać:

"Encyklopedia zawiera ponad 200 konsol z przedziału lat 1972-2021 czyli od początku istnienia rynku konsol i gier wideo aż do dzisiaj. Każda z nich jest opisana szczegółowo i są podane jej szczegółowe dane."

Patrząc na zdjęcia zawartości, tych szczegółów niestety nie widać. ;/ Raczej kopiuj-wklej tabelki z Wikipedii i to w uproszczonym formacie.

Miejsca było na tyle dużo, że zamiast walić te szerokie marginesy i wielką czcionkę, lepiej było to zapełnić treścią, bo bez tego trochę ma to niską wartość merytoryczną.

Zamiast encyklopedii mamy tutaj bardziej do czynienia z albumem. Tutaj zaś rodzi się pytanie co prawami autorskim do nich bo zakładam, że nie są Wasze.

No i na koniec zmieniłbym nazwę, bo tu za mało treści by nazwać to encyklopedią i też w tytułach nie powinno się dawać dat, gdyż to 2021 już będzie razić w oczy za rok.

retron67

Fonty takie Axelowe ;) Chciałem przeczytać trochę o autorze dowiedzieć się o jego wiedzy ,nic na sieci nie ma? Nie mniej dobra inicjatywa.

mariusz391

mam podobne zdanie do Bodzia, dla mnie wygląda jak zrobienie papierowej wersji Wikipedii, mało postarania dużo obrazków które mają sztucznie wypełnić przestrzeń. U mnie zainteresowania brak

Hikaru007

!słowa do autora!

Zamówiłem i owszem zgodzę się z przedmówcami nie jest to dobre ale w końcu zawsze jest ten pierwszy raz prawda?  ;)
Głowa do góry kto wie może przy drugiej edycji wyjdzie lepiej i życzę powodzenia jak i innych projektach jeśli takie powstaną.

Aha! (Sorry za offtop) Co do tej ostrej krytyki pana Łukasza Wiśnieskiego z youtube to proszę się nim nie przejmować on nawet z domu nie wyjdzie do prawdziwych ludzi a w internecie hejtuje każdego bo czuje się bezkarny jak te cale patusy, a wcale tak nie jest bo w 2019r był ukarany za swoją głupotę i tak musiał zapłacić 400zł grzywny.

ojciec-gracz

Co to krytyki samej książki to jest to faktycznie taka encyklopedia obrazkowa nie mniej jednak dobrze, że takie coś powstało dodatkowo w mocno limitowanym nakładzie. Taka encyklopedia obrazkowa to znak czasów, że ludzie wolą obrazki od tekstu. A papier wytrzyma bez konserwacji około 600 lat a ile wytrzyma internet i wikipedia tego nie wie nikt. Zawsze powtarzam, że papier to jest papier a nie jakieś tam cyfrowe coś.

To mi się kojarzy, że kiedyś kupiłem encyklopedię ras psów :D owszem były tam wszystkie rasy ale było zdjęcie, nazwa psa i nazwa łacińska i kilka zdań. Gdyby ta książka miała zawierać faktycznie wszystkie dane może byłaby za ciężka. Jestem ogólnie ciekaw czy książka ma ISBN i czy została wydana, że tak powiem oficjalnie czy po prostu wydrukowana nieoficjalnie. Jeśli nieoficjalnie to ok. W innym wypadku wszystkie zdjęcia powinny mieć źródła i autora nawet jeśli zostały ściągnięte z wikipedii. Jako gracz z wieloletnim stażem uważam, że 50 zł to stanowczo za dużo. Za taką broszurkę maks 25 no sorry. Ale to tylko książka z obrazkami. Takie broszurki dodawano kiedyś za darmo do gazet pokroju CD action.

Janusz

Cytat: ojciec-gracz w Lipiec 18, 2021, 00:32Jako gracz z wieloletnim stażem uważam, że 50 zł to stanowczo za dużo. Za taką broszurkę maks 25 no sorry. Ale to tylko książka z obrazkami. Takie broszurki dodawano kiedyś za darmo do gazet pokroju CD action.

Akurat ceny bym się nie czepiał. Kto zna rynek wydawniczy ten wie, że wydanie czegoś takiego w małym nakładzie to spory koszt. Na niskie ceny to mogą sobie pozwolić niestety jedynie wielcy.

hankie

Ogólnie jako osoba, która jiz nieraz wertował teksty i oglądała sporo archiwaliów, czy nowych recenzji starych, nietypowych konsol - to bardzo uproszczona wersja dóbr Wikipedii, tak przynajmniej wydaje się na zdjęciach.

Jednak dla młodszych - to naprawdę fajne wydanie, czytelne - przynajmniej mogą wiedzieć o czym bardziej wtajemniczeni gadają.

Życzę sukcesu i dalszych, bardziej zaawansowanych publikacji. Tak jak Bodzio wspomniał, możecie z chęcią zapisać nam próbki do oceny, Strefowe grono raczej kameralne i kulturalnie przekażemy nasze zdania.

ojciec-gracz

Cytat: Bodzio w Lipiec 18, 2021, 11:55
Cytat: ojciec-gracz w Lipiec 18, 2021, 00:32Jako gracz z wieloletnim stażem uważam, że 50 zł to stanowczo za dużo. Za taką broszurkę maks 25 no sorry. Ale to tylko książka z obrazkami. Takie broszurki dodawano kiedyś za darmo do gazet pokroju CD action.

Akurat ceny bym się nie czepiał. Kto zna rynek wydawniczy ten wie, że wydanie czegoś takiego w małym nakładzie to spory koszt. Na niskie ceny to mogą sobie pozwolić niestety jedynie wielcy.

Bodzio 50 zł za obrazki z konsolami to jest dramat proszę nie bronić :). Poza tym taka publikacja jeśli znajdziesz odpowiednią drukarnię wydrukuje tobie 196-stronną publikację w ilości 100 szt. za około 4000 zł. brutto. Dziś możesz szukać sobie najtańszej drukarni w całej Polsce. Gdyby tam chociaż o każdej konsoli była jakaś historia. Wspomniałem o CD action mam kilka ich mini encyklopedii ot choćby wydali książeczkę o najważniejszych horrorach. Na serio można było to zrobić lepiej a nie wydawać na szybko kilka tysięcy złotych na 100 broszurek. Dla kogo jest ta książka? Na pewno nie dla ludzi grających a młodzi gracze nic z tej publikacji nie wyniosą oprócz obrazków.

Janusz

Cytat: ojciec-gracz w Lipiec 18, 2021, 18:36Bodzio 50 zł za obrazki z konsolami to jest dramat proszę nie bronić :). Poza tym taka publikacja jeśli znajdziesz odpowiednią drukarnię wydrukuje tobie 196-stronną publikację w ilości 100 szt. za około 4000 zł. brutto.

No to wychodzi 40zł brutto za sztukę, a tu masz 49,99zł, więc nie wiem o co Ci chodzi. O te 9,99zł? Zarobić przecież też trzeba. ;)

Samej książki nie bronię, ale wiem ile kosztuje drukowanie czegoś w niewielkim nakładzie i do tego w przyzwoitej jakości.

ojciec-gracz

Kilka książek w życiu edytowałem i drukowałem - Tak jak napisałem wyżej im większy nakład tym książka tańsza :). Powyżej napisałem przykład, że wydruk akurat tej książki to około 4000 zł brutto. w zależności od drukarni są różne ceny. Dzisiaj druk jest relatywnie tani. Absolutnie każdy może wydać co chce w małym nakładzie ba możesz wydać nawet 10 książek jeśli chcesz ale nie jest to zbytnio opłacalne. Wydruk książek zależy od wielu czynników - wiadomo, że druk kolorowy potraja nam cenę książki. Najtaniej wychodzi sam tekst i obrazki dodawane na końcu. Obrazki mieszane z tekstem są najdroższe w druku. Załóżmy, że chciałbyś wydać książkę w ilości 1000 szt. o Playstation - bardzo dobry papier, bardzo dobre szycie 200 stron cz-b i 100 w kolorze to już jest grubo ponad 35 tys. zł. Każdemu według potrzeba ale jakbym miał już wydać 30 tys na książkę to bym się bardzo postarał :)

mariusz391

Tak już trochę abstrahując od waszych wywodów to autentycznie nie rozumiem przesłania tej książki. Zamiast walić obrazki na 3/4 całości plus tabelka z wikipedii autor mógł równie dobrze wrzucić o każdej konsoli to co jest napisane na angielskiej wikipedii. Pracy dalej tyle co nic bo wrzucasz w google tłumacza, redagujesz by miało to ręce i nogi, do tego właśnie można by zrobić tą książkę dużo grubszą za tą samą cenę, bo jak nam Ojciec tłumaczy drukowanie tekstu jest dużo tańsze niż drukowanie obrazków.
A tej chwili mamy ,,coś'' co nie wiem komu ma się przydać, osoby obeznane nie znajdą tu nic interesującego, osoby nieobeznane nie kupią jakiejś niskonakładowej książeczki z obrazkami, bo będzie im zbędna
Absolutnie zmarnowany potencjał

psmaniac

Tak trochę to pisane w stylu: To jest kot, ma cztery łapy i miauczy. Ale na allealle zeszło ponad 70 sztuk ::)
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================