Ciekawe materiały o retrogamingu

Zaczęty przez Mitsu, Sierpień 10, 2016, 13:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

SALADYN

Jak się ma teoria NRGeek'a o chęci potajemnego zniszczenia marki MGS przez Kojimę słabym MGS2 do faktu że Hideo dalej pracował nad jej rozwojem przez kolejne lata ? Krążyło przecież wiele pogłosek i opinii że Kojima, mimo okazywanego często zmęczenia tworzeniem gier z jednego uniwersum, tak naprawdę nie chce albo raczej nie potrafił jej sobie odpuszczać bo to jego "dziecko" i jego ego mu nie pozwalało porzucić tego co robi. Poza tym po dwójce stworzył naprawdę dobre odsłony jak MGS3 a inne były zdecydowanie mniej szalone, choć i one ucierpiały przez wariactwa z innych części.
Więc co, postanowił uknuć spisek żeby z zemsty zniszczyć serię MGS a potem nagle mu się odwidziało ? To się nie trzyma kupy. Jeśli rzeczywiście nie miał pełnej twórczej kontroli nad swoimi grami i to mu tak bardzo przeszkadzało to mógł odejść z firmy jak zrobił to choćby twórca Castlevanii. Tymczasem Kojima musiał zostać z niej wręcz wykopany. NRGeek sprzedał nam tym filmem swoją własną teorie spiskową która niczym nie różni się od snutych przez fanów wymysłów odnośnie każdej poszczególnej odsłony serii MGS.

To prawda że Hideo Kojima, jak na Japończyka przystało, od zawsze miał trochę nierówno pod sufitem, jego gry są tego najlepszym przykładem i na nieszczęście MGS2, wtedy najbardziej dała mu się we znaki twórcza szajba której konsekwencje odczuwaliśmy w kolejnych odsłonach. Bo widzicie, zgadzam się z NRGeekiem co do tego że Kojima czuje potrzebę wyjaśniania wszystkiego co kiedyś stworzył/wymyślił, tylko że robi to w ramach całej serii, nie pojedynczej części. Wspomniany w filmie Vamp został wyjaśniony w MGS4, wokół wątka patriotów krążyła fabuła MGS3, AI było głównym motywem w Peace Walker, początek "nanomaszyn" pokazano w MGSV a ciągnęły całego MGS4.
To jest największy problem jaki osobiście mam z twórczością kojimbo, te jego wiązanie wszystkiego w jakąś wielką sagę i ciągłe dopowiadanie nowych historii do serii przy jednoczesnym wyjaśnianiu niuansów fabularnych poprzednika. Z czasem wychodzi z tego papka której nie da się sprowadzić do krótkiego opisu i którą ciężko ogarnąć. Człowiek chce rozrywki w postaci gry wideo a dostaje wodę na młyn do snucia dziwnych teorii.

A ślizganie się na kupach nie ma żadnej głębi czy ukrytego znaczenia. To charakterystyczna cecha gier Kojimy że wrzuca do nich małe, realistyczne mechaniki które mają większy bądź mniejszy wpływ na gameplay gry albo są ficzerem który ma pokazywać realizm produkcji. Topniejące kostki lodu, wywalanie się na schodach albo właśnie śliskie guano mew w MGS2 są niczym więcej jak tylko tym i szukanie w tym wiadomości od Kojimy wskazuje że NRGeek jest raczej po prostu uprzedzony do Raidena i szuka dziury w całym.

mariusz391

Cytat: SALADYN w Styczeń 26, 2023, 16:04Jak się ma teoria NRGeek'a o chęci potajemnego zniszczenia marki MGS przez Kojimę słabym MGS2 do faktu że Hideo dalej pracował nad jej rozwojem przez kolejne lata ? Krążyło przecież wiele pogłosek i opinii że Kojima, mimo okazywanego często zmęczenia tworzeniem gier z jednego uniwersum, tak naprawdę nie chce albo raczej nie potrafił jej sobie odpuszczać bo to jego "dziecko" i jego ego mu nie pozwalało porzucić tego co robi. Poza tym po dwójce stworzył naprawdę dobre odsłony jak MGS3 a inne były zdecydowanie mniej szalone, choć i one ucierpiały przez wariactwa z innych części.
Więc co, postanowił uknuć spisek żeby z zemsty zniszczyć serię MGS a potem nagle mu się odwidziało ? To się nie trzyma kupy. Jeśli rzeczywiście nie miał pełnej twórczej kontroli nad swoimi grami i to mu tak bardzo przeszkadzało to mógł odejść z firmy jak zrobił to choćby twórca Castlevanii. Tymczasem Kojima musiał zostać z niej wręcz wykopany. NRGeek sprzedał nam tym filmem swoją własną teorie spiskową która niczym nie różni się od snutych przez fanów wymysłów odnośnie każdej poszczególnej odsłony serii MGS.

Jak widzisz nie jesteś pierwszym który zadał tego typu pytanie. Ciekawi mnie jak ma zamiar właśnie to wytłumaczyć że tworząc grę która ma niby zabić całą markę robi później 5 innych gier w tym uniwersum, coraz bardziej je gmatwając i jednocześnie próbując na siłę wytłumaczyć że dwójka miała jakikolwiek sens

12step

NRGeek skończył się na "zagrajmy w crapa" ;p
ore ore szabadabada amore

SALADYN

Raczej sobie daruje kolejne materiały o MGS. Po tym spodziewałem się konstruktywnej krytyki i prywatnej opinii a dostałem teorię spiskową i co mnie zawsze irytowało w fanach MGS, szukanie głębszego znaczenia gdzie go nie ma.

12step

Nie retro, ale kontynuacja klasycznej serii "Zagrajmy w crapa: ;d Bardzo dobre i co gorsza bardzo śmieszne.

Atr3ju

Nie wiedziałem jaki dział dokładnie ale jest to chyba ciekawy materiał o retrogamingu. Screeny stworzone przez sztuczną inteligencje a na jutubie zaczyna się zalew nowych filmików z przeróżnych dziedzin growych czy filmowych. Jak raz zobaczyłem zdjęcia nowych postaci z Mortal Kombat 12 to zemdlałem normalnie.

makumator

Piekna rzecz. Midjourney, stable diffusion i inne AI twory wymiatają kosmicznie, ciężko sobie wyobrazić co będą w stanie zrobić za dwa lata.

SALADYN

Cytat: makumator w Marzec 09, 2023, 16:45...ciężko sobie wyobrazić co będą w stanie zrobić za dwa lata.

12step

Atr3ju

Atr3ju

Niewiedziałem że CD-Action ma swój kanał na jutubie, a dziś mi wyskoczył ciekawy ich materiał o kultowym i zaprzepaszczonym uniwersum Legacy of Kain.

cinek

Nawet podcast mają i to całkiem dobry. Tak samo gry online.

Action

Cytat: Atr3ju w Sierpień 05, 2023, 12:05
Niewiedziałem że CD-Action ma swój kanał na jutubie, a dziś mi wyskoczył ciekawy ich materiał o kultowym i zaprzepaszczonym uniwersum Legacy of Kain.

Jakby ktoś chciał przypomnieć sobie pierwszą część pościgu Raziela to zachęcam do spróbowania spolszczenia, w którym maczałem palce. ;D

https://grajpopolsku.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=3865

mariusz391

Cytat: Action w Sierpień 05, 2023, 18:16Jakby ktoś chciał przypomnieć sobie pierwszą część pościgu Raziela to zachęcam do spróbowania spolszczenia, w którym maczałem palce
Jak spolszczenie do Soul Reaver to tylko w wersji ruskiego tłoku :P

Cytat: cinek w Sierpień 05, 2023, 12:32Nawet podcast mają i to całkiem dobry.
Podcast niezły, ale przede wszystkim ta dwójka robi lepsze swoje materiały niż całe obecne TVGry razem wzięte

Stall

Fajne urywki reklam i materiałów promocyjnych PS1.