[K] Części do napędu HL GDR-8050L do Xbox Classic

Zaczęty przez JBSuper, Sierpień 28, 2022, 14:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

JBSuper

Heja. Poszukuję zębatki zespolonej z kółkiem pasowym. Konsolę kupiłem od kumpla w 2019 z HLem, który owej zębatki już nie posiadał. Jak mi pisał, miała wyłamane niektóre ząbki i blokowała totalnie tackę, więc poszła do kosza (szkoda, bo dałoby radę ją zregenerować). Poza tym, jak można się po tych napędach spodziewać, jest w pełni sprawny. Płyty niezależnie od pochodzenia czyta na strzała i bezproblemowo, jedynie problem tkwił w braku zębatki oraz wytartych szynach - tacka lata luźno gdy jest wysunięta do końca. Długo się pieściłem z nim by go doprowadzić do stanu używalności w cywilizowany sposób, niż granie bez górnej obudowy, górnej osłony napędu z magnesem, co by płyta nie postanowiła wyjść sobie na spacer >:D

Postanowiłem jeszcze użyć napędu Samsunga z mojego drugiego spalonego Klocka, który postanowił kopnąć w kalendarz po ponad roku użytkowania do tego stopnia, że nawet wymiana lasera nie pomogła. Potem użyłem zębatki z Samsunga do HL, która była prawie identyko, jednak nie współgra z większą zębatką - specyficzne rzęrzenie przy wysuwaniu. W końcu uznałem, że tak dłużej być nie może i załatwię temat raz, a dobrze.

Napęd może być uszkodzony, zależy mi najbardziej na zębatce, jednak dawcę korpusu również przyjmę. Miło by było kogoś znaleźć z Wrocławia lub okolic, ale wysyłkę na mój koszt również rozważę.

JBSuper

JBSuper

Atr3ju

Od paru dni staram sie znaleźć troche czasu aby napęd który mi leży na szafie sprawdzić i wystawić. Jak chcesz to pisz a jak chcesz tylko zębatke to niemam.

JBSuper

hankie

@JBSuper
daj znać czy się dogadaliście i temat można szczęśliwie zamykać ;)

Atr3ju

Dajta mi jeszcze czas w weekend abym go sprawdził na 100 % a pamiętam że prawdopodobnie działał ale chce mieć 100 % pewności zanim go odsprzedam by nie było że sprzedałem barachło. Będzie sprzedany to damn znać.

Atr3ju

A więc, pamiętam jak kiedyś kupiłem samego klocka za 80 zł i miał problemy z napędem, którego sprawdzałem w innym klocku przerobionym. Napęd to ten Toshiba Samsung SDG-605 i niestety ale płytka z napędu chyba ma defekt, jakiś jeden element jest dupnięty bo napęd nie umi załapać plyty. Łyka, sprawdza i za każdym razem wypisuje Unknown. Bawiłem się kiedyś tą płytką ale nie udało mi sie jej naprawić. Także napęd jest jakby nie sprawny w 100 % ale czy nadal chcesz go to wątpie bo on pewnie nie ma takiej samej zębatki jaką potrzebujesz.

JBSuper

Niestety, jak pisałem w pierwszym poście. Samsungowa niby pasuje, ale ułożenie i ilość ząbków sprawia, że jest to specyficzne rzężenie. Sprawdzę czy mam na stanie jakiś napęd LG z PCta, powinienem mieć i choć wątpię, że cokolwiek będzie pasować, to jednak warto sprawdzić :)

Edit: @Atr3ju, w razie co, to odpuszczam zakup.

JBSuper