Strefa Arcade - wątek ogólny

Zaczęty przez alf, Kwiecień 18, 2024, 12:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

@Morden przeczytałem Twój post z zapartym tchem. Potrafisz ciekawie opowiadać nawet o miejscach w których sam nie byłeś.  Zasłużyłeś na +1

Po fotografiach wydaje się że maszyny są bardzo zadbane. Ciekawe czy rzeczywiście tak jest.

Morden

Cytat: Mcin w Sierpień 21, 2025, 18:15Byłem nad tym morzem w Ustce i salonów naliczyłem siedem :P ale fakt, te co nas interesują to te dwa z klasykami, czyli przy kinie 7D na marynarki polskiej i na promenadzie na wysokości kopernika. (...) Ghost Squad dużo lepsze, 5zł żeton zniechęca do gry, ale raz na rok... wydałem dużo więcej, niż powinienem :D

Niestety, "prawdziwych" maszyn coraz mniej, a jak padają to pewnie coraz gorzej z serwisem i lądują gdzieś na magazynie by zgnić w zapomnieniu. Co do ceny gier, mam identyczne podejście. Drogo? Może i tak, ale drugiego Ghost Squad szybko nie zobaczę.

Cytat: alf w Sierpień 22, 2025, 06:52@Morden przeczytałem Twój post z zapartym tchem. Potrafisz ciekawie opowiadać nawet o miejscach w których sam nie byłeś.  Zasłużyłeś na +1. Po fotografiach wydaje się że maszyny są bardzo zadbane. Ciekawe czy rzeczywiście tak jest.

Nawet jeśli nie byłem w salonie w Liseberg, wszystkie maszyny z wyjątkiem StepManiaX są mi doskonale znane, choć jak pisałem wcześniej, skakanie po kaflach w grach Bemani to nie mój klimat. W Primeval Hunt grałem dosłownie kilka razy, ale grałem, więc na temat gry mam wyrobioną opinię i do Lost World jej daleko.

Szkoda że temat celowniczków tak zaniedbano gdy gorącym towarem było Wii. Nigdy nie zrozumiem jak można było wydać Ghost Squad, a olać Virtua Cop 3. Podobnie z Move na PS3. Tyle świetnych celowników z tego okresu mogło trafić do domów, lecz pozostały na zawsze w salonach.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

alf

Tegoroczne wakacje mineły w Ustroniu Morskim.

Salony gier przeżywają swoją drugą młodość!
Jest ich tam sporo, w kilku miejscach. Cieszą sie zainteresowaniem. Świecą z daleka przeróżnymi kolorami, neonami.
Mają zaimplementowany ciekawy system 'ticketów' które drukują sie po rozgrywce i które można gromadzić by odbierać nagrody.

To koniec dobrych wieści.

Zła wiadomość: większość automatów to chiński badziew.
Każdy salon wygląda wręcz tak samo. Wszędzie stoją identyczne maszyny.

Przykładowe maszyny to

Ice Walker

https://www.harrylevy.com/all-products/p/ice-walker

Street Hoops
(nie mylić ze świetnym Street Hoop na Neo Geo)

https://www.highwaygames.com/arcade-machines/street-hoops-basketball-arcade-machine-bromley-games-16048/

Innych nawet nie zapamiętałem tytułów.
Wszystko wygląda tak jakoś nijako. Generyczna grafika jakby ktoś robił grę 'we Flashu'.

Królują maszyny w których coś się losuje, albo próbuje się wyłapać wichajstrem maskotkę.
Prym wiedzie boks - uderzanie w taki jakby piłko - worek, automat mierzy siłe uderzenia.

Myślałem, że takimi wspomnieniami zakończy się mój wyjazd, ale...

Sytuacje uratował salon troszke jakby na uboczu, o skromniejszym oświetleniu (nie przyciągał nachalnie uwagi).

Był tam automat od Gaelco: ATV on Amazon. Wyglądał bardzo fajnie (siadało się na quadzie!) Szkoda tylko że wrzutnik nie łapał moich dwuzłotówek

Był Terminator, tytuł na lightguna, chyba @Mcin o nim tu wspominał. Niestety nie działał poprawnie, obsługa próbowała go skalibrować.

Było coś jakby Tokyo Drift z grafiką mocno przypominającą czasy ps2. Nie wyglądało przesadnie zachęcająco więc to ominąłem i wsiadłem do...

... Dead Heat

Dead Heat to tytuł z 2010 roku od NAMCO

Nie miałem pojęcia o jego istnieniu, pierwszy raz w ogóle zobaczyłem ten tytuł. Obstawiam że nigdy nie wyszedł poza automaty.

Ta gra to takie arkadowe wyścigi samochodowe przypominające Ridge Racer.

Graficznie bym powiedział że jest na poziomie ps3/x360 stylistycznie troche ps2 i wygląda ładnie.

Gameplayowo był mega miód.

Automat miał kamerke i wpisując się na liste wyników robił Ci fotke i umieszczał przy Twoim osiągnięciu
Wyświetlał też fotki innych graczy którzy grali wcześniej.

Wydawało mi się że gra zapamiętywała przejazdy innych graczy i nasi przeciwnicy na trasie byli tak naprawde odzwierciedleniem poczynań poprzedników
(nad przeciwnikami wyświetlały się fotki innych graczy)

Ponadto odblokowywało się dodatki do auta, np. dodatkowe nitro, które można było wykorzystać w kolejnych sesjach z grą
Przy kolejnej sesji po wrzuceniu monety podawało się na pinpadzie pin, na podstawie którego gra wczytywała Twoje 'konto' z Twoimi odblokowanymi itemami
Pin otrzymywało się po poprzednich przejazdach.
Super rozwiązanie!

Ogólnie to Dead Heat sprawił, że po powrocie z wakacji wróciłem do klasycznych arkadowych wyścigów i zainteresowałem się serią Ridge Racer :)

Polecam zagrać w Dead Heat jeżeli gdziekolwiek natkniecie sie na ten automat!

makumator

Super relacja, jako bonus - wybrałeś najładniejsze auto (jeżeli jechałeś tym czarnym)!

Morden

Wielkie dzięki za relację Alfie! Mam nadzieję że wakacje były udane. Już tylko rok do kolejnych!

Cytat: alf w Wrzesień 03, 2025, 07:11Zła wiadomość: większość automatów to chiński badziew. Każdy salon wygląda wręcz tak samo. Wszędzie stoją identyczne maszyny.

Niestety. Najgorsze jest to, że w wielu przypadkach są to po prostu androidowe gry z komórek. Kiedyś salon przyciągał oryginalnymi maszynami i grami, a teraz? Po co płacić by pograć w np. Subway Surfers które widziałem w Ustce, skoro na komórkach jest za darmo?

Cytat: alf w Wrzesień 03, 2025, 07:11Był tam automat od Gaelco: ATV on Amazon. Wyglądał bardzo fajnie (siadało się na quadzie!) Szkoda tylko że wrzutnik nie łapał moich dwuzłotówek

Wielka szkoda, bo to naprawdę świetna gra z bardzo dobrym modelem jazdy, doskonale przekładającym się na pracę hydraulicznego quada. Przez lata ten tytuł stał w jednym z salonów gier w Malmö. Jeździłem tam mniej więcej co drugi miesiąc by pograć w OutRun 2, Time Crisis 3, Ghost Squad, Wild Riders, The Lost World i ATV Track właśnie. Niestety, z każdą kolejną wizytą zauważałem postępującą degradację hydrauliki i pozostałych ruchomych komponentów. Maszyna wytrzymała jakoś do ostatecznego zamknięcia salonu, ale była "zajechana".

Gaelco zawsze produkowało własne boardy, więc i ATV Track otrzymał niezłego customa, którego sercem był PowerVR. Od lat emulacja tej gry możliwa jest między innymi za pomocą Demul, z uwagi na obecność PowerVR w DC i Naomi.

Cytat: alf w Wrzesień 03, 2025, 07:11Był Terminator, tytuł na lightguna, chyba @Mcin o nim tu wspominał. Niestety nie działał poprawnie, obsługa próbowała go skalibrować.

Jeśli chodzi o Salvation, to wspominałem o nim ja zdając relację z Ustki.

Cytat: alf w Wrzesień 03, 2025, 07:11Dead Heat to tytuł z 2010 roku od NAMCO. Nie miałem pojęcia o jego istnieniu, pierwszy raz w ogóle zobaczyłem ten tytuł. Obstawiam że nigdy nie wyszedł poza automaty.

Seria Dead Heat jest świetna. Na promie Stena Line od lat stoi Dead Heat Riders i zawsze sobie zagram, chociaż boję się, że już w przyszłym roku będzie tam stał jakiś chiński szajs albo zakątek będzie po prostu świecił pustką.

Mcin

o dead heat było już na forum :P
Cytat: Mcin w Marzec 26, 2022, 20:58

Namco Nitrogen Oxide System:
Dead Heat
Dead Heat Riders
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Przepraszam za pierwsze zdjęcie - dopiero po powrocie do domu zauważyłem, jaką lipe odstawiłęm, wierzciem i na słowo co tam jest :P
Gry nie ma co żałować. Graficznie i fajnie, ale model jazdy jak Ridge Racer z Dałnem, do tego dotarły tu mikrotransakcje i możesz zapomnieć o wyrywaniu bez dokupowania Nitro. Wersja w motory ciut lepsza, po prostu sam kontroler jest lepiej spasowany, dobrse się steruje balansując ciałem. Dla twardzieli jazda na manuału, ja skrzynie biegów wziąłem w automacie.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Morden

Cytat: Mcin w Wrzesień 03, 2025, 19:11o dead heat było już na forum :P

A to przepraszamy. Zaraz z Alfem skasujemy nasze wypowiedzi o tych grach. Hehe.

Cytat: Mcin w Wrzesień 03, 2025, 19:11model jazdy jak Ridge Racer z Dałnem

Czyli porównanie jak u Alfa, tylko o tym downie zapomniał. Przejrzałem ten wpis i widzę że o Terminatorze Salvation też tam wspominałeś. Na dodatek widzę, że zjechałeś Deadstorm Pirates od Namco chwaląc równocześnie Razing Storm. Ja mam odwrotnie. Razing Storm jest dla mnie szaro-bure i lekko zamula w porównaniu z kolorowym Deadstorm.

Tak przy okazji tych tytułów, na PlayStation 3 wyszła składanka celowniczków, której głównym atutem miało być właśnie Razing Storm, a Time Crisis 4 i Deadstorm Pirates były dodatkami. Time Crisis 4 wyszedł pierwotnie ze spluwą i sensorami podpinanymi na TV, żeby dało się grać na LCD. Składanka obsługuje Move, więc gra się świetnie. Polecam, bo to jednak celowniczki od Namco, a więc sama jakość.

12step

Żeby dziś w celowniczki grać to trzeba być pasjonatem albo mieć dużo czasu.
ore ore szabadabada amore

makumator

A przepraszam a dlaczego dużo czasu? Ja mam mało czasu, dużo pracy, gromadka dzieci, chore plecy i głowa, uwielbiam celowniczki zaraz po bijatykach to dla mnie kwintesencja klimatu arcade. Celowniczki są krótkie, Virtua Cop Lethal Enforces czy hity z American Laser Games + infinite credits super odstresowują. Deastorm Pirates był zajebisty klimat Piraci na amfie kontra morskie mutanty.

12step

No można i tak, ja staram się wybierać jakieś gry które są z jakiegoś powodu ważne czy "duże" czy jakoś zmieniły gatunek itd, może mi przejdzie.
ore ore szabadabada amore

psmaniac

Nieoficjalne wydanie Double Dragon One do pobrania za free. Oczywiście można wspomóc twórców.

https://ozzyouzo.itch.io/double-dragon

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Morden

Cytat: psmaniac w Wrzesień 07, 2025, 11:39Nieoficjalne wydanie Double Dragon One do pobrania za free. Oczywiście można wspomóc twórców.

Testowałem, ale rozgrywka wymaga szlifu. Wygląda całkiem OK i nie jest to pierwszy projekt tych ludzi. Mam nadzieję że zostanie to dopieszczone, bo wypuścili już wiele demek prezentujących ich możliwości, ale na zawsze pozostają one tylko demami. Ekstra punkty za intra w ich projektach, inspirowane scenowymi cracktro.

Cały miniony tydzień spędziłem w Hiszpanii, i chociaż zawsze wypatruję maszyn arcade, tym razem było naprawdę słabo. Maszyny widziałem dokładnie dwie, i w obu przypadkach była to ta sama gra, czyli Jurassic Park Arcade od Raw Thrills. Całkiem porządny celowniczek, w który miałem okazję już kiedyś zagrać. Niestety, tym razem się nie udało, bo maszyny wymagały monet, a ja nie miałem ze sobą żadnej gotówki. Poza tym wsiadanie do kabiny przy 40° i gra w pełnym słońcu to średnia przyjemność.

Action

A propos arcade, nie chwaliłem się :D

Arkadyzja (polska platforma do rozgrywek online w tytuły retro na rollbacku) od poniedziałku wspiera systemy Arcade!

Prócz wszelkiej maści klasyków jak Punisher, Vendetta czy 3rd Strike, które były już wcześniej na Fightcade (ale chodziły średnio przez brak aktualizacji emu od dwóch lat) działają również tytuły dostępne wcześniej tylko na MAME. :D Tekken Tag robi tu największą robotę, ale osobiście więcej frajdy sprawił mi Die Hard Arcade ze znajomym. :D W każdym razie tytułów będzie przybywać.

Na razie wrzucam zajawke, więcej info niebawem w stosownym wątku :P Gorąco zachęcam do testów

@TheUrien84 patrze na ciebie i czekam na feedback w odniesieniu do FC2.  8)

P.S. Tutaj @Ren pokrótce tłumaczy z czym to się je

alf

@Action czy mógłbyś choć po krótce wyjaśnić co to znaczy 'na rollbacku' ?

I w jaki sposób wspierane są te tytuły arcade pod spodem - chodzi mi o to jaki konkretnie emulator je ostatecznie uruchamia? (jakie są dependencje do zainstalowania?).

Nie mam zbytnio czasu na oglądanie filmiku i wnikanie mocno samemu, więc może da się to tu wyjaśnić choć w kilku zdaniach.

retron67

Cytat: Action w Październik 09, 2025, 01:20
A propos arcade, nie chwaliłem się :D

Arkadyzja (polska platforma do rozgrywek online w tytuły retro na rollbacku) od poniedziałku wspiera systemy Arcade!

Prócz wszelkiej maści klasyków jak Punisher, Vendetta czy 3rd Strike, które były już wcześniej na Fightcade (ale chodziły średnio przez brak aktualizacji emu od dwóch lat) działają również tytuły dostępne wcześniej tylko na MAME. :D Tekken Tag robi tu największą robotę, ale osobiście więcej frajdy sprawił mi Die Hard Arcade ze znajomym. :D W każdym razie tytułów będzie przybywać.

Na razie wrzucam zajawke, więcej info niebawem w stosownym wątku :P Gorąco zachęcam do testów

@TheUrien84 patrze na ciebie i czekam na feedback w odniesieniu do FC2.  8)

P.S. Tutaj @Ren pokrótce tłumaczy z czym to się je

W wolnej chwili przysiąde ,Fightcade 2 chodzi ideolo i jest ogólno światowym wzorem,płynnej rozgrywki ,ale spróbuje i kibicuje  ;)