Capcom Home Arcade

Zaczęty przez next THE flex, Kwiecień 17, 2019, 17:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Morden

Cytat: 12step w Lipiec 23, 2025, 10:01tylko nie wiadomo czy to lag emulatora czy telewizora

Emulatora, bo podłączam boardy pod TV i projektor przez supergun i scaler, i wtedy lag nie istnieje.

Cytat: Leniwy w Lipiec 23, 2025, 10:11Ben wspominal ze chcieli zrobic zakup dodatkowych gier poprzez sklep online oraz sprzedaz dodatkowych gier w formie pendriva w ksztalcie plyty cps2. Pokazywal nawet mini pendrivy i projekty. Odnosnie wersji Konami to rozmawial z nimi i mieli sie odezwac bo byli niby na tak ale jak to Konami bywa zlali temat

Szkoda, bo w zależności od gier, taki kloc Konami mógłby mnie jeszcze przekonać do zakupu. Ale wiele gier Konami to również licencje. The Simpsons, TMNT, Asterix ... Ale pewnie wystarczyło by Violent Storm i Vendetta plus kilka innych. Byle nie jakieś mega starocie.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Janusz

Cytat: Morden w Lipiec 23, 2025, 09:35Pomysł może i fajny, ale kto chce kupować tak ogromny panel za każdym razem gdy wyjdzie składanka gier innego producenta?

Dlatego rozważałbym jednak zrobienie z tego sticka dla jednego gracza jeżeli by to miało wyraźne przełożenie na cenę urządzenia. Wiadomo, że najlepiej byłoby mieć All in One (różni producenci, hity), ale nie oszukujmy się, bez wchodzenia w "szarą strefę" nie można liczyć na to, że w jednym takim urządzeniu miałbyś gry np. i Capcomu i Konami.

Niestety tutaj jeszcze dochodzi kwestia przeróbek itp. Jeżeli da się modyfikować soft i wgrywać romy, to wielu odpuściłoby zakup kolejnego urządzenia.

Cytat: Leniwy w Lipiec 23, 2025, 10:11Ben wspominal ze chcieli zrobic zakup dodatkowych gier poprzez sklep online oraz sprzedaz dodatkowych gier w formie pendriva w ksztalcie plyty cps2.

Ambitne plany, ale to by musieli faktycznie sprzedać tego sporo i na wszystkich rynkach bo zakładam, że ogarnięcie samej platformy do zakupów i zabezpieczenie tego kosztowałoby swoje, a i wiązałoby się to z dodatkowymi licencjami i zgodami.

Zresztą nie miało to sensu w dłuższej perspektywie. W sensie w momencie w którym pojawił się soft i możliwość wgrywania romów z różnych platform, chętnych do zakupu legalnych gier byłoby na pewno niewielu.

Cytat: Morden w Lipiec 23, 2025, 09:35P.S. - @Janusz, zauważyłem że linki do Reddit wklejają jakiś kafel z podglądem. Możesz wyłączyć tę funkcję dla tej platformy? Nikt tego nie potrzebuje a tylko się bałagan robi jak dasz link w środku tekstu.

Zrobione.

12step

ten kształt tego to wymyślili nie wiadomo po co ;/
ore ore szabadabada amore

Morden

Cytat: Leniwy w Lipiec 23, 2025, 10:11
Ben wspominal ze chcieli zrobic zakup dodatkowych gier poprzez sklep online oraz sprzedaz dodatkowych gier w formie pendriva w ksztalcie plyty cps2. Pokazywal nawet mini pendrivy i projekty. (...) Co do laga to sie nie zgodze. Ogrywalem Giga Wing i Progear zarowno na cps2 i CHA i nic takiego nie mialo miejsca.

Wydaje mi się że już kiedyś o tym rozmawialiśmy. W moim odczuciu sterowanie minimalnie "pływało" względem automatu, a miałem odpalone obok siebie. Może to wina wersji firmware albo jakiś przypadkowy czynnik typu jakaś zamułka jednorazowa.

Cytat: 12step w Lipiec 23, 2025, 14:12ten kształt tego to wymyślili nie wiadomo po co ;/

Pomysłowy design. Myślałem że będzie przeszkadzał, a nie przeszkadza wcale. To naprawdę solidny sprzęt.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

12step

Janusz

Dokładnie. Ja też myślałem że kształt przekombinowany, ale w praktyce sprawdza się i robi to wrażenie.

Zrobiliby zwykłą prostokątną bryłę to by straciło sporo, a tak to zyskało na wyjątkowości.

12step

Wymyślili tak dobry kształt, że każdy kto go widzi, myśli, że się na nim źle i niewygodnie gra!

alf

Cytat: Janusz w Lipiec 23, 2025, 08:22
Bardzo fajnie to zebrałeś wszystko w jednym miejscu! Myślę, że jakbyś się zgodził to można by nawet wrzucić to na główną, żeby większe grono odbiorców trafiło na ten tekst.

Niniejszym udzielam Ci praw do tego tekstu. Zezwalam Tobie na jego modyfikowanie, dodanie swoich informacji i wyrażam zgodę byś opublikował to na stronie głównej w swoim imieniu.

można było rozważyć zrobienie jednak tego, w formie sticka dla jednego gracza. To znacznie zbiłoby cenę urządzenia, które mogłoby trafić do większej liczby odbiorców, choć tutaj przydałyby się wyliczenia, jakie koszty to te wszystkie licencje, a ile sam osprzęt. Wiem, że CHA straciłby swój urok, ale jakby zachować bryłę to i dla jednego gracza przy ciut większej obudowie by to ładnie wyglądało.

Myśleli o wersji dla jednego gracza. Wyprodukowano 2 sztuki prototypu w takiej formie. Zdjęcia poniżej.

Jedna sztuka prototypu została przez Bena 4 lata temu oddana komuś kto udzielał się na reddit:
https://www.reddit.com/r/CapcomHomeArcade/comments/na3iig/1k_members_giveaway_special_ultra_rare_cha_power/

Co do samej recenzji, tam na końcu dodałbym jeszcze jak i czy sprzęt zużywa się z biegiem lat. Widać, że był u Ciebie używany to daj znać, czy przyciski i analog dalej śmigają jak nowe i przede wszystkim czy sama bryła/obudowa urządzenia dalej się tak błyszczy i wygląda dobrze, czy jednak coś się przeciera?

Ja bardzo szanuje sprzęt, więc u mnie wciąż wygląda on pięknie. Jedyna niewielka wada to fakt, że blat (który jest pokryty czymś w rodzaju transparentnego tworzywa sztucznego które nadaje mu połysk) jest obłapany palcami. Łatwo zostają na nim ślady, szczególnie jak pocą Ci się ręce. Ale to naprawdę szczegół, bo przecierasz go szmatką zwilżoną płynem do szyb i znów jest czysty.

Gałka i przyciski Sanwa to przemysłowe komponenty o wysokiej wytrzymałości. Są montowane w rzeczywistych automatach gdzie naprawdę sporo wytrzymują. U mnie wciąż działają jak nowe i myślę będą spokojnie działały bezproblemowo przez kolejne lata.

W swoim arcade stick rozbierałem kiedyś gałę Sanwa bo wymieniałem w niej actuator (element którym przyciska ona mikrostyki) i to naprawde prosta i solidna konstrukcja, w której właściwie wszystko można wymienić. Jest element który jest pokryty smarem - to tzw. pivot - sferyczny element, coś w rodzaju takiego łożyska, który prowadzi szaft (metalową łodygę) w obudowie. Zakładam, że co jakiś czas (w zależności od ilości grania) należałoby go nasmarować ponownie. Przy moim graniu myślę że takie smarowanie to byłoby do zrobienia co parę lat więc nie ma czym martwić na razie.

Cytat: mariusz391 w Lipiec 23, 2025, 08:43
zabrakło mi tutaj jakiejś większej osobistej opinii jak sam sprzęt sprawdza się w różnych gatunkach gier + w które z nich po latach lepiej ogrywa się na takim sticku, a które jednak lepiej na zwykłym padzie

Jeżeli chodzi o wbudowane gry, to we wszystkie gra się na tym sticku świetnie, bo to automatowe gry które były pod taki kontroler stworzone.
Ja gram na tym sprzęcie tylko i wyłącznie w gry z automatów. Nie zrobiłem z niego maszynki do emulacji wszystkiego, np. konsol, więc ciężko mi powiedzieć jakby się na tym grało w gry z NESa. Podejrzewam, że w takie które mają automatowe korzenie (np. Contra) byłoby świetnie.

Leniwy

@alf stick ktory byl na jedna osobe to kopia modelu najrzadszej konsoli domowej Capcom CPS Changer rywala Neo Geo Aes. Na livie do Mareckiego Ben przywiozl prototyp CHA ktory mial wieksza biblioteke gier i zostawil mu na pamiatke

Janusz

Pamiętam tę akcję, nawet miał nadzieję, że mi się trafi :)

Chociaż ten prototyp i jego bryła, mimo że nawiązująca do CPS, jest brzydka i jednak wolałbym po prostu coś ala ostateczny wygląd CHA, tylko mniejsze.