Xbox 360 - kilka pytań od nowego.

Zaczęty przez xnd2024, Marzec 09, 2025, 08:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

xnd2024

Witam, zakupiłem ostatnio x360 slim z płyta Trinity i zrobię sobie w niej RGH. Natomiast mam kilka pytań odnoście użytkowania. (swoją przygodę z x360 też slim rozpocząłem w 2015 lecz konsola mi nie przypadła do gustu i po tygodniu zwróciłem ja do sklepu, ogólnie spodziewałem się rozbudowanego x-a classica lecz to nie to).

1 Wszędzie ludzie mówią o ścinaniu IHS-a , czy warto (jaki spadek temperatury jest wtedy na konsoli) , dodatkowo czytałem że nie zaleca się usuwania pasty z rdzenia cpu i apu bo są minimalne różnice w ich wysokościach i IHS nie dolega - jak to jest , czy gra jest warta świeczki , czy tylko zmienić tylko  pastę na lepszą na procku czy robić skalpa ?

2 Czy kinect działa na alternatywnych dash-ach , jaki jest najlepszy alternatywny system polecacie, XBMC na xX360 to podobno tylko proteza tego co było na x-ie classic-u  ?

3 Jak jest z grami na x360 z RGH, wiadomo że dzięki przeróbce  oszczędzamy laser uruchamiając gry z dysku, ale czy taki plik iso trzeba dodatkowo konwertować i czy jest to gotowa gra czy tylko instalka (pytam bo niema to jak w X classic , gry poprostu kopiujesz do folderu na dysk i tyle)  ?

Rocho

Co do punktu 3 to można konwertować z ISO ale po co skoro większość gier jest już gotowa do pobrania pod rgh.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Morden

Cytat: xnd2024 w Marzec 09, 2025, 08:59Czy kinect działa na alternatywnych dash-ach , jaki jest najlepszy alternatywny system polecacie

Temat przerobionego X360 jest dla mnie względnie świeży, ale sam używam Aurory. Ustawiłem sobie, by odpalała mi się przy starcie konsoli i jestem zadowolony, bo interesują mnie tylko gry. Jeśli chodzi o Kinect, skonfigurować można go z oryginalnego dasha. Jeśli masz na myśli nawigację za pomocą Kinect w alternatywnym dashu, mogę potwierdzić że Aurora jej nie obsługuje (nie wiem jak jest w przypadku innych rozwiązań), ale w grach wszystko działa jak powinno.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

xnd2024

Ok  dziękuje za odpowiedzi, dzisiaj myślę że rozbiorę konsolę i zmienię pastę i wyczyszczę z kurzu , wczoraj odpaliłem a ty patrze - pirat w napędzie więc konsola ma pewnie LT  :D

xnd2024

Dzisiaj rozebrałem x360 slima ver trinity , wyczyściłem kurz i pomału będę robił RGH 3 jak przyjdzie pico , natomiast chcę się wziąć już za połączenia na płycie z tyłu, czy jak je zrobię to czy mogę normalnie używać x-a przed przeróbką RGH ?
Czas 10:01 do 11:46

xzer0

Ja bym nie ryzykowal. Te kable wysylaja sygnal reset do procesora. Zrob jak na filmiku, a skrecac i rozkrecac konsole tez nie dobrze.

xnd2024

Ok, pico w tym tygodniu będzie więc tylko przygotuje co trzeba bo z tego co widzę te kable od spodu i tak muszą zostać , a jeszcze jest 16:25 na filmiku, nie wiem czy znajdę kabel ethernet, czy jak będę wpisywał kod CPU ręcznie to mam dać "Reload " aby go załadować ?

xzer0

Nie patrz na filmik bo gość mógl coś źle zmątować, tylko na poradniki RGH3 co są po angielsku dostępne.

xnd2024

Instalowałem RGH 3.0 według powyższego poradnika i wszytko jest cacy, co pytania o Reload to wpisanie klucza konsoli ręcznie spowodowało z automatu jego przyjęcie.
Aurora też zainstalowana , emulator classica też cacy. Jednak miałem jeden kłopot - z pico (po załadowaniu pliku i wyciągnięciu wtyczki ) urządzenie traciło wgrany plik, musiałem zamówić z allegro za 23 zł , bo kupiłem chamską  podróbę z alliexpres. Dlatego uważajcie i nie żałujcie wydać 20 zł na sprawdzone źródło.

xnd2024

Wszystko poszło ładnie, RGH, zamontowana Aurora, zaktualizowany kinect  lecz niestety mam problem z przenoszeniem gier na konsolę. Jak wiadomo pendrive w systemie Fat32 przenosi pliki jedynie do 4 GB.
FileZilla - wszystko skonfigurowałem (win11)- ale co chwilę mnie rozłącza i połączenie nie jest stabilne, co może być przyczyną ?
Najbardziej sensowne to wyciągniecie dysku podłączenie adaptera i przenoszenie danych w programie, ja użyłem FATXplorer (przy jego pomocy elegancko można było zrobić dysk do xbox-a classic, prosto i szybko). Natomiast po walce z dyskiem 1TB stworzonym na konsoli z po instalowana Aurorą i dodatkami. Otworzyłem partycję i folder Games lecz wywalało mi każdy plik.

Koledzy znacie się lepiej niż ja (znam się na x-ach classic), dlatego poradźcie co z tym zrobić aby się dobrze kopiowało, i jeszcze jaki prosty i skuteczny program zaproponujecie do rozpakowywania ISO na RGH ?