Xbox 360 Fat - problemy z wysuwaniem tacki napędu

Zaczęty przez tomikitwo, Wrzesień 10, 2019, 12:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomikitwo

Wyciągnąłem swojego Xboxa 360 z szafy po dwóch latach w celu pogrania w Eternal Sonata (nie chodzi na Xbox One) i zdziwiłem się, bo tacka napędu zacina się przy wysuwaniu. Wcześniej nigdy takiego problemu nie było. Miał już ktoś podobną przypadłość? Wydaje mi się, że gumowe elementy napędu parcieją z czasem :(
Przydałoby się coś z tym zrobić, bo Xbox bardzo ładny i zadbany, w rzadkiej rewizji "Opus".

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

hankie

360tki nie mam... Ale w klocach Classic pukanie było konieczne gdy gumka sparciała. W moim wyczyściłem rolki wacikiem, samą gumkę chciałem wymienić - ale że na alle nie było, to wyczyściłem i wacikiem natarłem gumkę silikonem, potem wyschła i była bardziej sprężysta i przyczepna.

Tutaj na forum - nie pamiętam kto - też problem rozwiązano matowiąc powierzchnię rolki i przez to nie ślizgała się ona.

VectroV

Znajomy miał to samo w Elitce. Wymiana gumki w mechanizmie albo tak jak@hankie dać jej drugie życie silikonem :)
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

tomikitwo

Dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu. Rozbieralem już go kilka lat temu celem wymiany pasty, ktora jak się okazało była już bardziej izolatorem ciepła niż przewodnikiem. Jednak napędu nie dotykałem bo był ok. Chyba czas na ponowną rozbiórkę :(

mattek

U kumpla regenerowałem gumkę samym płynem do mycia naczyń C:-)

hankie

Cytat: mattek w Wrzesień 10, 2019, 14:01
U kumpla regenerowałem gumkę samym płynem do mycia naczyń C:-)
W sumie odtłuści, a niektóre płyny mają kapkę lanoliny do skóry rąk by nawilżyć. Byle nie przemywać gumki acetonem, alkoholami etc bo się rozpadnie.

Trzyzet

Czasami potrafią się także wyrobić szczotki w silniku. Wtedy wymiana silnika pomoże.

tomikitwo

Wystarczy te gumki porządnie wymyć? Rozejrzę się za jakimiś zamiennikami, może coś znajdę.

Atr3ju

Jak juz pisalem w innym temacie, idziesz Pan do warzywniaka po szczypiorek i juz masz Pan gumke recepturke. Tak wlozylem do Xboxa Classic taka gumke i dzialalo za kazdym razem.

mattek

Taa, ale te z warzywniaka miały w moim przypadku bardzo kiepską trwałość. Ile to ja się za dzieciaka razem z tatą nawymieniałem tych gumek w wieży Sony - zawsze po kilku miesiącach recepturka rozpadała się na drobne kawałeczki. Być może wpływ miała na to temperatura panująca w napędzie podczas pracy ^-^

Damian

Tak, guma musi być odpowiednia do sytuacji :v. Zwykłe gumki w napędzie to średni pomysł.

Vin324pl

Dopadła mnie ta przypadłość w Xbox classic, wyjąłem gumkę i wsadzielem na jej miejsce recepturke 20mm średnicy niestety problem nie zniknął, odtluscilem obia kółka prowadzące izopropqnolem a gumkę psiknalem smarem silikonowym do bieżni biegowej. Myślicie żeby spróbować jeszcze zmatowić prowadzenie na silniczku? Jakiś patent żeby to zrobić bez rozbierania konsoli?

Atr3ju

Moim zdaniem gumka i te kólka po których sie obraca powinno jechać na sucho, żadnego smaru, silikonu w sprayu. Sucha szmatka i odtłuść to czymś. U mnie recepturka odrazu rozwiązała problem i działa do dziś, nie zerwała się, nie rozciągneła się. Napęd wysuwa się bez problemu.

Vin324pl

Rozebrałem konsolę, napęd i ogarnąłem temat ,zębatki nasmarowałem smarem te od prowadzenia tacki a kółka pod gumka zmatowiłem papierem sciernym i odtłuściłem IPA , założone i hula jak nowy na starej gumce wymoczonej we wrzątku.