Wymiana dysku w X360 FAT.

Zaczęty przez Quake96, Sierpień 23, 2024, 13:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Siema! 8)

Jak niektórzy zapewne wiedzą, w Xboxie 360 nie można sobie "ot tak" wymienić dysku twardego na inny, większy. Już nawet nie chodzi o problem z obudową, bo ta jest w zasadzie tylko obudową/przejściówką, a w środku i tak kryje się typowy dysk 2,5 cala. Problem leży w tym, że nieprzerobiony X360 obsługuje tylko dedykowane dyski, bądź kilka konkretnych modeli dysków po odpowiednim flashowaniu ich biosu, co raz w życiu nawet robiłem.

Mnie zastanawia inna sprawa. Na rynku do FATek jest niewielki wybór dysków, a te powyżej 120gb kosztują jakieś nieproporcjonalnie duże pieniądze. No i tak zacząłem ostatnio kminić, czy w X360 FAT zadziałałby dedykowany dysk twardy od Slima? Wiadomo, trzeba zamienić obudowę, to nie problem akurat. Pytanie tylko czy tak zeswapowany HDD będzie obsługiwany?

W zasadzie to przecież nadal ta sama konsola, tylko inna rewizja. Ta "blokada" na obce dyski tkwi raczej w oprogramowaniu konsoli, więc skoro to jest identyczne w FAT i Slim/E to chyba ma prawo to zadziałać? Robił ktoś z was takie podmianki?

hankie

Quake96

Jak to elektroda, odpowiedź jest niejednoznaczna, ale w zasadzie daje mi już nadzieję.

Po prostu stwierdziłem, że zapytam tutaj, bo co "nasi" to "nasi" i wiem że jak ktoś powie tak lub nie to będzie to raczej sprawdzona informacja.

Z drugiej strony jak mnie pokusi to może po prostu wybebeszę dwa dyski i zamienię, choć wolałbym tego nie robić na darmo.

JAPONIEC

Będzie działać.
Ewentualnie dowolnie duży dysk można sobie sformatować jako pamięć zewnętrzną.

Quake96

Cytat: JAPONIEC w Sierpień 23, 2024, 14:45
Będzie działać.
Ewentualnie dowolnie duży dysk można sobie sformatować jako pamięć zewnętrzną.

Stwierdziłem, że podmienię dysk z jakiegoś slima 250gb i właśnie jestem w trakcie :D

O tej drugiej opcji wiem, bo na ten moment w konsoli miałem "wewnętrzny" dysk 20gb i na USB kieszeń z dyskiem 80gb, który wałęsał mi się po regale.

Jak faktycznie opcja z dyskiem od Slima wypali to będzie to wypas rozwiązanie. Dyski do slimek kosztują zwykle grosze 8)

hankie

Daj znać po operacji do potwierdzenia.
No i @Quake96 wiadomo, co nasi to nasi;)

Quake96

No i faktycznie działa :D Oba dyski zamienione miejscami działają prawidłowo. FAT dostał 250gb, za to Slimka mały "downgrade" do 20 :P

O ile rozbieranie obudowy dysku fata jest proste i przyjemne, bo to osiem śrubek, tak obudowa od slima to "jednorazówka". Jest klejona fabrycznie i trzeba ją niestety trochę poharatać. No, ale po ponownym sklejeniu (w moim przypadku tylko taśmą) wszystko dalej działa a i tak nikt tego nie widzi. Poza tym docelowo i tak zamontuję tam inny, większy dysk, gdy po prostu nadarzy się okazja do zakupu.