Supervisor mod - pierwszy soft do X360 z USB?

Zaczęty przez hankie, Marzec 17, 2025, 23:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Całkiem świeże info:
https://youtu.be/IUK__yGXmds?si=87I4WrKTDmg6AZZP

@xzer0 wspominał, ale tutaj ostatnio astronomicznie wycenionego Tony'ego Hawka nie trzeba;) Tylko demo RockBand Blitz instalowane z USB.

Morden

Tylko że musisz czekać do 20 minut na to by exploit zadziałał i nie jest permanentny, więc po co to komu? Fajne osiągnięcie oczywiście i pewnie na jego bazie prędzej czy później coś powstanie, ale w chwili obecnej gra nie warta świeczki.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

hankie

Jeszcze trochę czasu upłynie, ale coś ruszy.

Pamiętajmy jak ewoluowała np przeróbka PSP. I porównać dzisiejszego 5minutowego w robocie moda do np baterii pandory:P

Morden

Cytat: hankie w Marzec 18, 2025, 01:21Pamiętajmy jak ewoluowała np przeróbka PSP. I porównać dzisiejszego 5minutowego w robocie moda do np baterii pandory

Jestem pod totalnym wrażeniem tego, co teraz osiąga się bez wenętrznych modyfikacji konsol. Nawet takie rzeczy jak Satiator dla Saturna. Wpinasz urządzenie w port rozszerzeń i grasz we wszystko z dysku. Te magiczne karty pamięci dla PS2, które pozwalają na odpalanie gier bezpośrednio z nich ... Szajba.

Co do Pandory, w sumie trzeba było użyć jej tylko raz i potem exploit był gotowy. Kupiłem kiedyś taką uniwersalną, która miała diody sygnalizujące tryb w jakim się znajdowała. Niestety z czasem spuchła, ale spełniła swoje zadanie.

Mam nadzieję, że ten hypervisor exploit się rozwinie, bo nie ma niczego wygodniejszego niż czysto softowe rozwiązania.

hankie

Co prawda na zachodnich mediach było nieco wcześniej, ale zamieszczę tutaj lokalny temat od Retropierdolnika. Cholipa, nieźle nad tym softmodem pracują :P
https://www.youtube.com/watch?v=q-BzzhQAdwU&ab_channel=Retropierdolnik

Uruchamia się i to nie w pół godziny ;)

alf

Cytat: Morden w Marzec 18, 2025, 09:01Mam nadzieję, że ten hypervisor exploit się rozwinie, bo nie ma niczego wygodniejszego niż czysto softowe rozwiązania.

Rozwinął się i to na tyle, że trzeba było się mu przyjrzeć. Tym bardziej, że na forum panuje przekonanie że x360 musi mieć rgh by być coś warty na rynku wtórnym.

Wygrzebany stary jasper z uszkodzonym napędem i zbanowany na live, od wielu miesięcy wegetował w piwnicy skazany na dożywocie bo nie było opłacalne by go doprowadzać do porządku.

Pierwsze podłączenie po długim czasie by sprawdzić czy w ogóle wstaje.

20 minut później, wsuwasz w usb odpowiednio przygotowany nośnik zewnętrzny, czekasz 30 - 60 sekund na uruchomienie exploita, po czym wskazujesz dowolny plik wykonywalny z wybranej lokalizacji (wewnetrzny hdd lub usb) i dobrze się bawisz.

Zalety:
 - nand nie ulega modyfikacji, konsola pozostaje na stockowym oprogramowaniu,
 - mozna umieszczac dowolne pliki na internal hdd i pozniej z nich korzystac, stockowemu oprogramowaniu to nie przeszkadza zupełnie

Wady:
 - najpierw bootuje zawsze stockowy dashboard (NXE) i z niego trzeba uruchomic exploit (kosztuje to w sumie około ~1 minutę czasu). Przyrównałbym to do HEN na ps3. Dla mnie to akurat zaleta, bo ori oprogramowanie konsoli pozostaje nienaruszone.

Morden

Cytat: alf w Marzec 17, 2026, 20:32Rozwinął się i to na tyle, że trzeba było się mu przyjrzeć. Tym bardziej, że na forum panuje przekonanie że x360 musi mieć rgh by być coś warty na rynku wtórnym.

Czytałem o rozwoju tego rozwiązania. Może przetestuję sobie na jednej z moich konsol z czystej ciekawości. Specjalnie sprawiłem sobie jakiegoś używanego slima żeby mieć konsolę z RGH i powiem szczerze, że ciężko mi sobie wyobrazić coś innego. Początkowo konsola startowała jakiś alternatywny dash z dostępem do live'a ukrywającym modyfikację i jakieś tam bajery, ale wywaliłem wszystko by konsola startowała mi do Aurory.

Z oryginalnego dasha zainstalowałem sobie masę gier z płyt by mieć je na dysku, pobrałem tytuły XBL które chciałem mieć żeby wszystko było w jednym pudełeczku i tak jadę od sierpnia 2024. Wielkim plusem tego rozwiązania jest prostota obsługi. Córka sama sobie włącza konsolę, wybiera grę z karuzeli okładek i po prostu gra.

Mam nadzieję, że z czasem doprowadzi to do permanentnych softowych rozwiązań. W ubiegłym tygodniu czytałem, że rozwalono w końcu zabezpieczenia Xbox One. W sumie średnio mnie to interesuje, ale dobrze wiedzieć że coś się w tym temacie dzieje. Najważniejsze że możesz w prosty sposób to ogarnąć, @alf. Jak działa, to działa. Xbox 360 jest spoko.

alf

Cytat: Morden w Marzec 17, 2026, 21:43ywaliłem wszystko by konsola startowała mi do Aurory.

plusem tego rozwiązania jest prostota obsługi. Córka sama sobie włącza konsolę, wybiera grę z karuzeli okładek i po prostu gra.

Mam nadzieję, że z czasem doprowadzi to do permanentnych softowych rozwiązań

Aurora spoko, tutaj tez ją masz - wystarczy w ustawieniach exploita podać ścieżkę do .xex który ma być uruchamiany na starcie i wlatuje Aurora ze swoją karuzelą i file managerem, otwierając drogę do nowych możliwości.

Ponieważ można uruchamiać dowolny .xex, powiedziałbym że istnieje możliwość zrobienia czegoś permamentnego bo moglbys uruchomic sobie Simple 360 Nand Flasher (https://github.com/Swizzy/XDK_Projects/tree/master/Simple%20360%20NAND%20Flasher) który jest appką potrafiącą dumpować i zapisywać nand dowolnym zrzutem pamięci.

Dla mnie grzebanie w nandzie jednak jest niefajne, bo możesz skończyć jak @mariusz391 czy @Megadeth  - ze zbrickowaną konsolą ze skorumpowanym nandem której nie umiesz postawić spowrotem na nogi (da się, ale trzeba przestudiować jak - prawdopodobnie programatorami - i trzeba mieć dump pierwotnego nand). Dlatego zaletą tego rozwiązania jest jego ulotność.

SCPH-1002

Teraz chyba najnowszy jest aBadAvatar, działa z pendrive (ponoć w 1.3 już z dysku wewnętrznego) i startuje na poziomie wyboru profilu

alf

Cytat: SCPH-1002 w Marzec 18, 2026, 11:05Teraz chyba najnowszy jest aBadAvatar, działa z pendrive (ponoć w 1.3 już z dysku wewnętrznego) i startuje na poziomie wyboru profilu

Wszystko to jedno i to samo tylko inna metoda startu exploita. Mozesz uruchamiac przez zapisana na usb gre (Tony Hawk lub Rockband Blitz) albo poprzez specjalny awatar przy logowaniu do profilu.

alf

Kolejna zaleta exploita - przygotowany nośnik zewnętrzny usb można wyjąć z jednej konsoli i podejść z nim do drugiej, która jest całkiem innym modelem. Exploit nie powiązuję się z konsolą. Zapamiętywane są co najwyżej ustawienia aplikacji które są zainstalowane (np. Aurora) ale te można zresetować już po ich uruchomieniu.

Morden

alf

Cytat: Morden w Marzec 20, 2026, 23:00Z czym masz chleb?

Szynka - ser, na chlebie tostowym, ale niepodgrzewany. Nie ma wpływu na działanie exploita.