Podłączenie Xbox 360 do wzmacniacza/amplitunera

Zaczęty przez Quake96, Listopad 19, 2017, 20:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Mam problem jak w temacie.

Wszystkie moje konsole SONY podłączone mam w bezpośredni sposób do amplitunera. Każdą na swój sposób, ale nie o tym mowa...

Chcę podłączyć swojego XBOXa 360 do mojego wzmacniacza, oczywiście bezpośrednio, tak abym nie musiał wyprowadzać dźwięku z TV. Po prostu nie lubię zbędnego "przejścia" na dźwięku, a co za tym idzie kolejnego źródła sterowania głośnością itd.

W PS3 podłączyłem to w całkiem sprytny sposób, wyprowadzając obraz po kablu HDMI, a dźwięk po standardowym kablu AV, znanym np. z PSXa. I o ile konsola SONY daje nam taką możliwość, poprzez odpowiednią konfigurację, tak nic nie wiadomo mi na temat podobnej opcji w XBOXie.

Obraz w x360 wyprowadzony mam oczywiście po HDMI, więc zostaje mi wolne gniazdo kabla AV. Mam również standardowy xboxowy kabel component, więc w teorii mógłbym zrobić coś takiego jak w PS3, lecz nie wiem czy sposób ten zadziała tutaj, oraz czy nie spowoduje to jakichś problemów z obrazem/dźwiękiem.

Jest ktoś obeznany, kto może mi pomóc?

EDIT: Okej, problem rozwiązałem sam, ale temat może niech zostanie dla informacji :)

Kabel AV do XBOXa nie mieścił się jednocześnie wraz z kablem HDMI, więc nie było mowy o podłączeniu obu kabli jednocześnie. Na szczęście mój telewizor ma jakieś magiczne wyjście stereo, które pomija "sterowanie" TV i puszcza dźwięk niezależnie od ustawień. Tym samym wypuściłem sobie dźwięk z TV do którego dociera on przez kabel HDMI połączony z konsolą :)

hankie

Ja i tak poleciłbym mimo wszystko bezpośrednio prowadził sygnał audio z konsoli. Każdy kabel component czy composite (composzajs) ma wyjścia osobno. RCA z tych kabli odpowiednio sobie rozdzielisz (na obraz i audio), podłączach do wejść TV oraz ampli i bangla.

Do Xa nie da rady podłączyć HDMI i multiAV, bo się zwyczajnie obok siebie nie mieszczą? :)

Quake96

Tak jak piszesz miałem podłączone PS2. Wypuściłem z componenta audio do wzmacniacza przez przedłużkę chinch>chinch. Do PSXa mam kabel RGB z taką "kostką" z wyjściami audio/video przez RCA, więc też kabelkiem wypuszczałem dźwięk. PS3 zaś miało wyprowadzony obraz HDMI, a dźwięk standardowym kablem AV (takim jak w PSX/PS2 domyślnie). W tym przypadku konsola dawała możliwość puszczenia obrazu przez HDMI a dźwięku osobno przez drugie wyjście, czyli w moim przypadku standardowe złącze AV.

Teraz jednak przy okazji tego grzebania zrezygnowałem z tego wszystkiego i podłączyłem wszystkie źródła do TV i z niego bezpośrednim wyjściem (co ciekawe chinch a nie jack) na wzmacniacz jednym kablem. Zawsze to mniej makaronu i "klikania" :) Jakość nie spadła raczej jakoś odczuwalnie, wszak zestaw audio też nie jakiś hi-endowy, a przejście przez telewizor jest tak jakby "bezpośrednie", więc telewizor w żaden sposób nie wpływa na głośność, korektor i tak dalej.

Co innego gdybym puszczał to kablem jack>chinch z telewizora. Wtedy owszem, dodatkowe sterowanie przez TV i ogólna padaka. Tego chciałem uniknąć.

I tak, do X'a (a przynajmniej 360 Slim) nie da się jednocześnie podłączyć HDMI i standardowego kabla component. Po prostu wtyczka componenta jest za gruba i nie mieści się razem z wtyczką HDMI.

hankie

Wiesz, że mój CRT Panasonica ma wyjście stereo RCA - też bezpośrednie? I sprawdziłem, że też takie 'przelotowe' :)

Tak jak piszesz, do normalnego domowego sprzętu (też taki jak mój) jak się podłączy to nie będzie płakać, będzie wystarczająco. Zawsze to lepsze wyjście niż - tak jak piszesz - wyciąganie 'wyjścia' z minijacka słuchawkowego telewizora.

zircco

W nowych TV są raczej tylko 2 rozwiązania dla fanów analogowego audio.

Kabel Jack 3.5 mm > 2xRCA (wykorzystanie wyjścia słuchawkowego)

Kabel optyczny > DAC (np. Fiio D03 Taishan) i później kable 2xRCA > 2xRCA

Można też podpinać każdy sprzęt z osobna, ale analogowe wzmacniacze/amplitunery zwykle nie mają zbyt wielu wejść

Quake96

No właśnie w moim jak i kolegi samsungu jest jeszcze ta jedna inna opcja z której korzystamy. Mam po prostu z tyłu telewizora wyjście audio na 2xRCA, które wypuszcza dźwięk z aktualnie wybranego kanału/źródła (HDMI, Component itd.) do (w moim przypadku) wzmacniacza. Coś w podobie wyjścia jack, z tą jednak różnicą, że tutaj mogę wciąż używać też głośników wbudowanych w telewizor, oraz podłączając dźwięk moim sposobem, jest on zupełnie niezależny od ustawień telewizora, typu głośność, korektor itd. Po prostu telewizor kieruje "na czysto" dźwięk z danego źródła do wyjścia audio 2xRCA.

Jak tak pomyśleć, to nawet fajny jest to patent. Zredukowałem tym sposobem ilość przewodów, zwolniłem gniazda we wzmacniaczu i nie mam problemu z dodatkowym wypuszczeniem dźwięku z konsoli :)

zircco

Też miałem taką opcje w starszym TV (LCD z około 2009 roku), teraz mam model z 2015 roku i już niestety tego nie ma.

akir

Możesz rozłożyć obudowę od wtyczki component /composite wejdzie wówczas razem z hdmi. Innym wyjściem jest kupić przedluzke audio była ona dodawana do starych x 360 elite

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Quake96

Podejrzewam, że nie bez powodu tak ułożono gniazda i podłączenie obu kabli na raz mogłoby "ogłupić" konsolę. O tej "przedłużce" chyba coś słyszałem. Na OLXie u siebie widziałem taką wpinaną w port AV "kostkę" z wyjściem audio, ale podejrzewam, że w moim przypadku i ona by nie pasowała razem z HDMI.

Jakby nie było, to problem już dawno rozwiązany :D

akir

Znam się na tym, możesz podłączyć. Z x360 to akurat mam wysoki poziom wiedzy

Możesz sobie też wypuścić VGA z konsoli lub samo złącze Jack do dźwięku :)
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka