Strona główna Newsy Pełna baza recenzji i ocen z magazynu „PSX Extreme”

Pełna baza recenzji i ocen z magazynu „PSX Extreme”

10
psx extreme wykaz ocen banner - Pełna baza recenzji i ocen z magazynu "PSX Extreme"

Miło mi zakomunikować, że dzisiaj zakończyłem pracę nad pełną bazą gier na pierwsze PlayStation, które zostały zrecenzowane w magazynie PSX Extreme. Nareszcie znalazłem czas by dokończyć ten projekt i dopisać do niego brakujące tytuły z ponad 20 ostatnich numerów magazynu, w których publikowano jeszcze informacje na temat naszej ulubionej konsoli. Łącznie na łamach pisma zrecenzowano dokładnie 1135 tytułów na PlayStation, opisanych w pierwszych 75 numerach magazynu PSX Extreme. W bazie znajdują się zarówno gry PAL, jak i NTSC, co odróżnia ją od Bazy gier PAL, którą możecie znaleźć na stronie głównej. Mam nadzieję wykaz ten przyda się nie tylko posiadaczom archiwalnych numerów PSX Extreme, ale na przykład wszystkim tym, którzy są ciekawi jaką prasę miał dany tytuł w tamtych czasach. Aby przejść do bazy wystarczy kliknąć tutaj.

W tym miejscu chciałem też serdecznie podziękować użytkownikom @Kmiot oraz @ciwa22 z forum PSX Extreme, którzy pomogli mi skompletować brakujące oceny z poszczególnych numerów.

Zobacz więcej podobnych artykułów
Zobacz więcej tekstów napisanych przez Bodzio
Zobacz więcej z kategorii Newsy

10 komentarzy

  1. tomx1989

    15 marca 2016 o 22:46

    Super, przyda się 🙂

    Odpowiedz

    • Bodzio

      15 marca 2016 o 22:59

      Cieszę się, mam nadzieję nie tylko Tobie 🙂 Sam często korzystam jak nieraz szukam informacji lub ciekawostek o danej grze.

      Odpowiedz

  2. Manifesto

    16 marca 2016 o 13:09

    Trzeba docenić tą żmudną robotę. W zasadzie można to traktować jedynie jako ciekawostkę. Choć z drugiej strony w czasach PSXa internet nie był za bardzo rozpowszechniony w naszym kraju, więc dla wielu graczy pisma konsolowe były jedynym źródłem wiedzy o danym tytule. Tylko czy rzetelnym? Patrząc na niektóre oceny twierdzę, że nie do końca. Przykłady:

    Valkyrie Profile – 7/10
    Lunar – 5/10
    Lunar 2 6/10
    Final Fantasy VII, VIII 10/10 (widać że ludzie tam pracujący byli zachłyśnięci tą serią)
    Xenogears 8/10

    Odpowiedz

    • Bodzio

      16 marca 2016 o 16:50

      Warto jednak pamiętać, że każda z tych ocen była subiektywną opinią jednego redaktora, a nie całego pisma. Bardzo często dodatkowo recenzja zawierała odrębne zdanie. Przykładowo Lunary dostały ocenę 6 i 7 (nie 5 i 7) i dostało się im, zwłaszcza jedynce za wtórność i oldkulowość. Zapewne wówczas były inne oczekiwania od 32bitowego systemu i pewnie to też wpłynęło na tę niską ocenę, ale warto dodać, że inny redaktor ocenił ją na 9, tyle że to opinia dodatkowa i nie miałem jej jak uwzględnić już tutaj. Ogólnie czasem warto wrócić do tych recenzji, choć z perspektywy lat jak nieraz czytam to nie wierzę, że niektóre z nich można było opublikować. Czasem w samej recenzji jest najmniej tekstu o samej grze, a więcej lania wody o byle czym. Ale chłopaki były młode i pewnie dorastali razem z pismem, także i warsztatowo. Nie wiem jak jest teraz bo dawno nie czytałem PSX Extreme.

      Odpowiedz

    • Mlodv

      19 marca 2016 o 20:03

      wtrące się…jak Bodzio pisze,były to subiektywne oceny…dodam ,że pismo bardzo dbało o renomę ocen.. Sam pamiętam jak to bodajże HIV dał ocene „7” grze MGS 2:SoL poprawcie mnie bo moge sie mylić w szczegółach) to gracze/czytelnicy rozpetali male piekło( w następnym numerze była głowa autora tej recenzji.kumaci wiedzą o co cho 😉
      ja i tak dziwie się Przemkowi Ś. ,że tyle lat dawał se rade z takimi nieokiełzanymi zwyrolami hehehe..pozatym to pismo nie bylo takim czymś by odjebać szybko recenzję i postawić ocene,najlepiej na 1/3 strony…może i były tak oceny troche nie kompetetne (pozdrawiam Kaliego i jego ‚dziewiątki’) tylko treści były bardzo „od siebie” takie ,ze tak powiem „po chłopsku”
      Nie ma ich co porównywać z innymi pismami bo PSX jest u mnie jak i paru tysiącach osób pare dlugości przed innymi..się rozpisałem

      Odpowiedz

      • Grifter

        29 sierpnia 2016 o 08:31

        Hiv i jego ocena 8- dla MGS2 🙂 Najsłynniejsza ocena w magazynie.

        Odpowiedz

  3. Wagabunga

    18 marca 2016 o 11:52

    Mnie PSX Extreme trochę kojarzy się z CD Action. W jednym i drugim profesjonalizm w dawnych latach był na dalszym planie, bardziej nastawiano się na (kiepski czasem) humor i luźne podejście do czytelnika i często do recenzji. Bywało nawet że w PSX Extreme pojawiały się plagiaty komiksów (słynna podróba komiksu Śledzia ze Świata Gier Komputerowych – postać lorda Wiadro.).

    Odpowiedz

  4. Mlodv

    19 marca 2016 o 19:48

    Witajcie.KAWAŁ DOBREJ ROBOTY! Mam pytanie czy nie wysłałbyś mi na emaila,tych wszystkich ocen w pliku .txt? tak żeby sobie wkopiować na ipada,do notatek. często nie mam internetu , a czytam przed grą , PSX’ową recenzję.Co zrobić? Lubie Zgredów zresztą.tą stronę też(dzieki Twim ‚wypocinom’ -wiem dużo,dużo wiecej.pozdrawiam i czekam na więcej takiej kompetentnej treści.yo!
    mlodziany85@gmail.com

    Odpowiedz

  5. mariusz391

    23 marca 2016 o 19:18

    Chciałbym wspomnieć że przy jednej grze chyba zrobiłeś mały błąd
    A mianowicie chodzi mi o F1 Championship Season 2001, która owszem istnieje ale z roku 2000 i była wydana i na PSone i na PS2
    Wiem że się czepiam, ale byłbym wdzięczny jakbyś to zamienił, bo to jednak moja ulubiona gra o tematyce F1 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *