Pełna baza recenzji i ocen z magazynu „PSX Extreme”

Miło mi zakomunikować, że dzisiaj zakończyłem pracę nad pełną bazą gier na pierwsze PlayStation, które zostały zrecenzowane w magazynie PSX Extreme. Nareszcie znalazłem czas by dokończyć ten projekt i dopisać do niego brakujące tytuły z ponad 20 ostatnich numerów magazynu, w których publikowano jeszcze informacje na temat naszej ulubionej konsoli. Łącznie na łamach pisma zrecenzowano dokładnie 1135 tytułów na PlayStation, opisanych w pierwszych 75 numerach magazynu PSX Extreme. W bazie znajdują się zarówno gry PAL, jak i NTSC, co odróżnia ją od Bazy gier PAL, którą możecie znaleźć na stronie głównej. Mam nadzieję wykaz ten przyda się nie tylko posiadaczom archiwalnych numerów PSX Extreme, ale na przykład wszystkim tym, którzy są ciekawi jaką prasę miał dany tytuł w tamtych czasach. Aby przejść do bazy wystarczy kliknąć tutaj.

W tym miejscu chciałem też serdecznie podziękować użytkownikom @Kmiot oraz @ciwa22 z forum PSX Extreme, którzy pomogli mi skompletować brakujące oceny z poszczególnych numerów.

Bodzio

Twórca tego przybytku, który po latach tułania się po różnych serwisach postanowił wreszcie stworzyć swoją własną stronę w całości poświęconą pierwszemu PlayStation, w której rozwój ładuje każdą minutę swojego wolnego czasu. Od kilku już ładnych lat zapalony kolekcjoner najróżniejszych konsol, akcesoriów i gier pałający szczególnym uczuciem do wszystkiego co wyszło ze stajni Sony, choć sprzęty konkurencji w postaci Nintendo czy Sega nie są mu obce. Miłośnik klasycznych platformówek i pierwszych części Medal of Honor oraz Pro Evolution Soccer, który nie pogardzi również ciekawymi grami z innych gatunków.

10 thoughts on “Pełna baza recenzji i ocen z magazynu „PSX Extreme”

    • 15 marca 2016 at 22:59
      Permalink

      Cieszę się, mam nadzieję nie tylko Tobie 🙂 Sam często korzystam jak nieraz szukam informacji lub ciekawostek o danej grze.

      Odpowiedz
  • 16 marca 2016 at 13:09
    Permalink

    Trzeba docenić tą żmudną robotę. W zasadzie można to traktować jedynie jako ciekawostkę. Choć z drugiej strony w czasach PSXa internet nie był za bardzo rozpowszechniony w naszym kraju, więc dla wielu graczy pisma konsolowe były jedynym źródłem wiedzy o danym tytule. Tylko czy rzetelnym? Patrząc na niektóre oceny twierdzę, że nie do końca. Przykłady:

    Valkyrie Profile – 7/10
    Lunar – 5/10
    Lunar 2 6/10
    Final Fantasy VII, VIII 10/10 (widać że ludzie tam pracujący byli zachłyśnięci tą serią)
    Xenogears 8/10

    Odpowiedz
    • 16 marca 2016 at 16:50
      Permalink

      Warto jednak pamiętać, że każda z tych ocen była subiektywną opinią jednego redaktora, a nie całego pisma. Bardzo często dodatkowo recenzja zawierała odrębne zdanie. Przykładowo Lunary dostały ocenę 6 i 7 (nie 5 i 7) i dostało się im, zwłaszcza jedynce za wtórność i oldkulowość. Zapewne wówczas były inne oczekiwania od 32bitowego systemu i pewnie to też wpłynęło na tę niską ocenę, ale warto dodać, że inny redaktor ocenił ją na 9, tyle że to opinia dodatkowa i nie miałem jej jak uwzględnić już tutaj. Ogólnie czasem warto wrócić do tych recenzji, choć z perspektywy lat jak nieraz czytam to nie wierzę, że niektóre z nich można było opublikować. Czasem w samej recenzji jest najmniej tekstu o samej grze, a więcej lania wody o byle czym. Ale chłopaki były młode i pewnie dorastali razem z pismem, także i warsztatowo. Nie wiem jak jest teraz bo dawno nie czytałem PSX Extreme.

      Odpowiedz
    • 19 marca 2016 at 20:03
      Permalink

      wtrące się…jak Bodzio pisze,były to subiektywne oceny…dodam ,że pismo bardzo dbało o renomę ocen.. Sam pamiętam jak to bodajże HIV dał ocene „7” grze MGS 2:SoL poprawcie mnie bo moge sie mylić w szczegółach) to gracze/czytelnicy rozpetali male piekło( w następnym numerze była głowa autora tej recenzji.kumaci wiedzą o co cho 😉
      ja i tak dziwie się Przemkowi Ś. ,że tyle lat dawał se rade z takimi nieokiełzanymi zwyrolami hehehe..pozatym to pismo nie bylo takim czymś by odjebać szybko recenzję i postawić ocene,najlepiej na 1/3 strony…może i były tak oceny troche nie kompetetne (pozdrawiam Kaliego i jego ‚dziewiątki’) tylko treści były bardzo „od siebie” takie ,ze tak powiem „po chłopsku”
      Nie ma ich co porównywać z innymi pismami bo PSX jest u mnie jak i paru tysiącach osób pare dlugości przed innymi..się rozpisałem

      Odpowiedz
      • 29 sierpnia 2016 at 08:31
        Permalink

        Hiv i jego ocena 8- dla MGS2 🙂 Najsłynniejsza ocena w magazynie.

        Odpowiedz
  • 18 marca 2016 at 11:52
    Permalink

    Mnie PSX Extreme trochę kojarzy się z CD Action. W jednym i drugim profesjonalizm w dawnych latach był na dalszym planie, bardziej nastawiano się na (kiepski czasem) humor i luźne podejście do czytelnika i często do recenzji. Bywało nawet że w PSX Extreme pojawiały się plagiaty komiksów (słynna podróba komiksu Śledzia ze Świata Gier Komputerowych – postać lorda Wiadro.).

    Odpowiedz
  • 19 marca 2016 at 19:48
    Permalink

    Witajcie.KAWAŁ DOBREJ ROBOTY! Mam pytanie czy nie wysłałbyś mi na emaila,tych wszystkich ocen w pliku .txt? tak żeby sobie wkopiować na ipada,do notatek. często nie mam internetu , a czytam przed grą , PSX’ową recenzję.Co zrobić? Lubie Zgredów zresztą.tą stronę też(dzieki Twim ‚wypocinom’ -wiem dużo,dużo wiecej.pozdrawiam i czekam na więcej takiej kompetentnej treści.yo!
    mlodziany85@gmail.com

    Odpowiedz
  • 23 marca 2016 at 19:18
    Permalink

    Chciałbym wspomnieć że przy jednej grze chyba zrobiłeś mały błąd
    A mianowicie chodzi mi o F1 Championship Season 2001, która owszem istnieje ale z roku 2000 i była wydana i na PSone i na PS2
    Wiem że się czepiam, ale byłbym wdzięczny jakbyś to zamienił, bo to jednak moja ulubiona gra o tematyce F1 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *